Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Samarbete med ICA för mer hälsosamma och hållbara livsmedel

17 september 2020, 06:32

RISE och ICA Sverige ingår nu ett partnerskap för att tillsammans arbeta mot ett mer hållbart livsmedelssystem. Både kund- och marknadsperspektivet ska integreras i forskningsprojekt inom livsmedelsområdet. Huvudfokus kommer vara hållbarhet och hälsa.

- RISE uppdrag är att på ett långsiktigt hållbart sätt stärka svenskt näringsliv, bland annat genom att vara en innovationspartner. Därför är partnerskapet med ICA ett stort steg framåt för oss. Tillsammans kan vi ta oss an matsystemets stora utmaningar inom hållbarhet och hälsa vilket gynnar hela jordbruks- och livsmedelsbranschen, säger RISE vd Pia Sandvik.

ICA vill vara med och stärka förutsättningarna för ett hållbart livsmedelssystem och hitta lösningar tillsammans med utvalda aktörer.

- Vi ser ett stort behov av att kroka arm i värdekedjan. Ju mer kunskap vi delar och ju mer vi lär oss tillsammans desto snabbare kan vi utveckla, innovera och få fram mer svenska hållbara produkter och tjänster till marknaden, säger Anders Svensson vd ICA Sverige. 

ICAs partnerskap med RISE kommer bli viktigt för arbetet inom det nystartade initiativet ICA Växa. ICA Växa är ett initiativ för att öka andelen, främja konsumtionen och produktionen av svensk växtbaserad mat.

- Vi ser stor potential inom många områden så som svenska råvaror och livsmedel, framtidens proteiner, hållbar nutrition och framtidens förpackningar. Tillsammans med ICA och andra aktörer kan vi driva utveckling i alla led av värdekedjan, säger Klara Båth, avdelningschef från RISE, Jordbruk och Livsmedel.

För mer information

ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, ica.se, icagruppen.se

Charlotte Eklund-Jonsson, Forsknings- och affärsledare RISE Jordbruk och livsmedel.  +46 (0)10-516 67 26