Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE visar smart design på Göteborg Landvetter Airport

29 september 2017, 08:36

Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion och design för hållbar utveckling. Utställningen möter resenärer som reser till och från Landvetter i Göteborg och är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia. RISE Interactive medverkar med ett väggur och en elsladd som visuellt visar en familjs eller bostads elförbrukning.

Utställningen Crossing Borders – Smart Design (https://www.swedavia.se/landvetter/crossing-borders/) visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, som öppnar 29 september, kommer att möta alla resenärer som ankommer till Göteborg Landvetter Airport och är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia. Statliga design- och it-forskningsinstitutet RISE Interactive  (https://www.tii.se/)står för två av de utvalda exemplen: ett väggur Energy Aware Clock som visar bostadens energiförbrukning och Power Aware Cord, som visualiserar energin som strömmar genom sladden.

- Vi är glada och stolta över att få visa upp för alla resenärer vilka viktiga landvinningar vi gjort och gör inom den tillämpade forskningen. Design av upplevelser som får oss att välja en hållbar livsstil är med tanke på klimatförändringen bland de viktigaste svenska innovationerna just nu, säger Anette Novak, VD för RISE Interactive.

Detta är Energy Aware Clock:

Klockan kopplas trådlöst till hemmets elcentral och visar när på dygnet familjen förbrukar mest energi. Gårdagens användning bleknar långsamt bort så att man kan jämföra med dagens. Visualiseringen av elförbrukningen kan bidra till att familjen påverkar sina vanor och minskar sitt ekologiska fotavtryck. Läs mer här. (https://www.tii.se/projects/clockwise)

Detta är The Power Aware Cord:

När vi öppnar en vattenkran ser vi hur vattnet strömmar och kan reglera mängden efter behov. Kan man skapa motsvarande medvetenhet kring den osynliga elektriciteten? Ja, genom elsladden som härmar det strömmande vattnet och som lyser starkare ju mer ström som förbrukas. Sladden finns till försäljning via Poweraware AB. Läs mer här. (https://www.tii.se/groups/energydesign#node-8129)

Se vår film från invigningen av Crossing Borders - Smart design på Arlanda Airport. Denna utställning erbjuds nu alla som reser till och från Göteborg Landvetter Airport att ta del av.