Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Bildrättighet: Acreo Swedish ICT

Ny tryckt UV-mätare för solskydd och vattenrening

19 maj 2014, 05:30

En ny typ av tryckt UV-mätare är redo för marknaden. Den fullt fungerande prototypen är utvecklad av Acreo Swedish ICT och kommer att presenteras på konferenser i Munchen och Melbourne i slutet av maj. UV-mätaren bygger på den integrerade, tryckta sensor-plattform som tidigare utvecklats av Acreo i samarbete med Linköpings universitet.

En ny typ av tryckt UV-mätare är redo för marknaden. Den fullt fungerande prototypen är utvecklad av Acreo Swedish ICT och kommer att presenteras på konferenser i Munchen och Melbourne i slutet av maj. 

Solen är förutsättningen för allt liv på jorden. För mycket sol, ultraviolett ljus, är också den främsta orsaken till hudcancer och bara i USA får mer än 1 miljon människor diagnosen varje år. Att exponeras för mycket UV-ljus kan även utveckla ögonsjukdomen grå starr och påverka immunförsvaret negativt. Människor som inte tål sol, eller som vistas mycket i sol, kan med UV-mätaren själv hålla koll på sin dagliga UV-dos. Kanske i form av ett plåster på handen, ett armband eller som en smart etikett i en solhatt. 

 Att använda UV-ljus för att rena vatten från bakterier, är en miljövänlig och billig teknik. I många utvecklingsländer är tillgången på vatten knapp och det vatten som finns är ofta förorenat. Produkter som nyttjar UV-tekniker för vattenrening finns redan på marknaden men tidsaspekten – hur länge vattenreningssystemet ska ligga i solen – är en pedagogisk utmaning. Men den nya UV-mätaren kan man se exakt när rätt UV-dos är uppnådd. 

 - Nu söker vi affärspartners och har redan inlett en dialog med ett företag som utvecklar en vattenreningsprodukt. Men vi hoppas också att komma i kontakt med andra företag inom Life Science och Medtech, säger Göran Gustafsson Acreo Swedish ICT.

Innovationen är en ny typ av bläck som kan detektera och mäta mängden UV-ljus direkt på den tryckta sensorplattformen. UV-mätaren bygger på den integrerade, tryckta sensorplattform som tidigare utvecklats av Acreo i samarbete med Linköpings universitet. UV-mätaren och andra tryckta sensorlösningar kommer att demonstreras på Lope-C i Munchen 27-28 maj och på Biosensors i Melbourne 27 till 30 maj. 

Tekniken bakom
UV-mätare innehåller en tryckt del som är känslig för UV-ljus. Strålningen omvandlas till en elektronisk signal som är proportionell mot ljusets intensitet. Resultatet av mätningen avläses direkt på displayen som anger den totala dosen av UV-ljus. Inom vissa tillämpningar skulle mätaren också skulle kunna kombineras med ett larmsystem.

För att skapa den generiska sensorplattform använder Acreo elektriskt ledande material ("sensorbläck") för att kunna skriva ut batteri, sensor och displayer som integreras med ett kiselchip . Beroende på vad plattformen ska mäta/detektera – t ex glukos, bakterier eller UV-ljus – används olika typer av "sensorbläck" .