Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nu skapas framtidens jordbruk

03 juni 2019, 07:41

Testbädd digitalt jordbruk

Den 29 maj invigdes RISE testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Testbädden är en arena för utveckling och samarbete kring ny teknik som ska bidra till ett fossilfritt, mer hållbart och lönsamt jordbruk.

- Här kommer framtidens digitala jordbruk att växa fram. Med uppkopplade åkrar, självkörande eldrivna jordbruksmaskiner och avancerade system för dataanalys, säger Jonas Engström forskare på RISE och projektledare för testbädden.

Jordbruket är den tredje största källan till utsläpp av växthusgaser i Sverige efter tung industri och inrikes transporter. Styrning av insatser och genom att elektrifiera och automatisera jordbruksmaskiner kan växthusgasutsläpp minskas kraftigt. I framtiden kan maskinerna dessutom drivas med gårdsproducerad energi. Med bättre beslutsstöd genom sensorer och system för databaserade analyser kan jordbrukets hållbarhet och lönsamhet öka, bland annat genom att använda vatten och insatsmedel smartare.

- Jordbruk sker i en komplex omvärld där olika beslut har stor påverkan på utfallet, vilket gör det både svårt och viktigt att arbeta med bättre beslutsstöd för lantbrukaren. Det kommer vi att utveckla i testbädden, säger Jonas Engström från RISE.

Exempel på data som samlas in är markens innehåll av näringsämnen och fukt på olika djup, lokalt väder, växtstatus via sensorer på drönare och satelliter, samt driftsdata från alla maskiner och redskap som gör insatser på åkrarna. Utöver den data som genereras direkt på åkern samlas även data in från omkringliggande system som Jordbruksverkets stödsystem, odlings­rekommendationer för respektive gröda och prisinformation från Lantmännen.

Med hjälp av testbäddens system kommer företag och forskare kunna utveckla ny teknik, nya tillämpningar, systemlösningar eller helt datadrivna innovationer. Samarbetspartners i testbädden är SLU, SMHI, Jordbruksverket, LRF, Uppsala kommun, Lantmännen, Dataväxt, Yara, Bayer, Ericsson, Telia, Volvo Penta, LRF Konsult, Intellolabs, Deep Forestry, Solvi och Ecoloop.

 

För mer information kontakta:

Jonas Engström, projektledare RISE: 070-515 56 77, jonas.engstrom@ri.se

 

Vad är en testbädd?

Testbädden är en viktig del av ekosystemet för innovation – för effektiv utveckling och marknadsintroduktion av nya produkter, processer och tjänster. I begreppet testbädd samlas allt från utrustning och pilotmaskiner till policy labs, virtuella och utforskande miljöer med tillhörande expertis för ständig utveckling. Här möts kompetens, branscher, problemägare och användare för att tillsammans utveckla framtidens innovationer. TestbedSweden samlar och presenterar svenska testbäddar och demonstrationsmiljöer: www.testbedsweden.se