Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Näringsministern besökte Printed Electronics Arena (PEA)

25 september 2015, 12:44

Tryckta biosensorer för sjukvården, temperatursensorer för medicintransport och elektroniska jonpumpar för smärtlindring var några av de tryckta elektroniska plattformar som presenterades och demonstrerades för näringsminister Mikael Damberg vid ett besök på test- och demoanläggningen PEA-M i Norrköping 23 september. PEA-M drivs av Acreo Swedish ICT i samarbete med Linköpings universitet.

Tryckta biosensorer för sjukvården, temperatursensorer för medicintransport och elektroniska jonpumpar för smärtlindring var några av de tryckta elektroniska plattformar som presenterades och demonstrerades för näringsminister Mikael Damberg och delar av hans stab vid ett besök på test- och demoanläggningen PEA-M i Norrköping 23 september. PEA-M drivs av Acreo Swedish ICT i samarbete med Linköpings universitet.

Tommy Höglund, PEA, hälsade välkommen och överlämnade ordet till professor Magnus Berggren, LiU, och avdelningschef Göran Gustafsson, Acreo Printed Electronics. Båda invigde sällskapet i den tryckta och organiska elektronikens funktionalitet och applikationsmöjligheter. Särskilt fokuserades på visionen om ”Biocom Lab”, det vill säga hur vården skulle kunna använda organisk elektronik och bioelektronik för exempelvis säkrare diagnostik, tidigare sjukdomsupptäckt, fjärrbehandling och smärtlindring. Projektet har bland annat fått innovationsstöd från Norrköpings kommun.

- För första gången kan vi, med organisk elektronik, skapa autonoma system som känner av och reglerar våra kroppsfunktioner, berättade Magnus Berggren.

Ministern blev också fascinerad av det ”uppkopplade pappret” som, via så kallad kapacitiv koppling , kan skicka information genom kroppen - mellan en tryckt sensor på en förpackning och en app i mobiltelefonen.

- Vilken otrolig utveckling Norrköping har genomgått de senaste åren, konstaterade Mikael Damberg. Tänk att det är här, i Norrköping, som tekniken att trycka elektronik på papper och att skicka information genom kroppen utvecklats. Helt fantastiskt!

Efter det timslånga besöket på PEA-M hastade sällskapet vidare för Dambergs lunchföreläsning för regionens näringsliv. PEA-M är både en europeisk och en nationell test- och demoanläggning för prototyp och processutveckling baserat på tryckt elektronik och bioelektronik.