Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Europa satsar på nordiskt konsortium inom tryckt elektronik

06 november 2012, 08:34

Tryckt elektronik är identifierat av EU som en framtida teknologi med stor tillväxtpotential. Nyligen meddelades att ett nordiskt konsortium, lett av det norska bolaget Thin Film Electronics i samarbete med de svenska forskningsinstituten Acreo och SICS Santa Anna, har tilldelats € 1.4 Miljoner för att kommersialisera ultrabilliga, elektroniska etiketter.

Thinfilm-konsortiets projekt fick en topp-placering när EUs program Eurostars rankade såväl teknisk innovationsgrad som marknadspotential. Projektet syftar till att påskynda utvecklingen av produktion av smarta etiketter för stora volymer. De smarta etiketterna inkluderar ett tryckt minne, sensorer och displayer och har ett brett tillämpningsområde som till exempel temperaturövervakning, elektroniska prislappar och egenvård.

"Vi är glada över att Eurostars erkänner Thinfilms spetskompetens inom tryckta elektroniska system", säger Dr Davor Sutija, VD för Thinfilm. "Att få maximal uppbackning från EU är också en stark validering av vår kommersiella färdplan.”

Efterfrågan på marknadsorienterad forskningsfinansiering har ökat dramatiskt sedan programmet Eurostars inrättades 2007. Över 300 godkända ansökningar lämnades in i år men endast projekt som befann sig i den absoluta innovationsfronten tilldelades finansiering.

”För Acreos del möjliggör finansieringen en snabbare utveckling av bildskärmar och transistorer”, säger Göran Gustafsson, CTO på Acreo Printed Electronics. ”Samarbetet i konsortiet tar våra tekniker till en ny nivå och ger en ovärderlig vägledning i dess marknadsintroduktion”.

Genom Eurostar-projektet bygger Thinfilm sitt momentum i integrerade, tryckta elektroniska system. I augusti blev Thinfilms adresserbara minne™ utvalt av en FlexTech Alliance-finansierat konsortium som ska utveckla en tryckt sensor för övervakning av temperaturer och syrehalt i blod.

Mer info om projektet
Göran Gustafsson, Acreo AB, goran.gustafsson(at)acreo.se , 070-582 2904

Kontaktperson på Thinfilm
Johanna Puustinen, Senior Communications Manager, +47 918 78 673, jp(at)thinfilm.no

Om Thinfilm
Thin Film Electronics ASA är ledande i utvecklingen av tryckt elektronik. Thinfilm var först ut att kommersialisera tryckta systemprodukter som omfattar minne, avkänning, display och trådlös kommunikation, till en låg kostnad med oöverträffad funktionalitet. Thinfilms verkar i ett ekosystem av excellenta partners för att möjliggöra ”Internet of things” genom intelligenta engångsprodukter. Företagets huvudkontor finns i Oslo, Norge, med produktutveckling i Linköping, försäljningskontor i San Francisco, USA, och Tokyo, Japan, och tillverkning i Pyongtaek, Sydkorea. www.thinfilm.no (http://www.thinfilm.no)

Om Acreo
Acreo är ett av Europas främsta forskningsinstitut inom elektronik, optik och kommunikationsteknik. Genom att förädla akademisk forskning till kommersiellt gångbara och värdeskapande tekniklösningar, bidrar Acreo till ökad konkurrenskraft och hållbar tillväxt för näringsliv och samhälle. Acreo är en del av Swedish ICT och har 165 anställda med placering i Kista (huvudkontor), Göteborg, Norrköping och Hudiksvall. www.acreo.se (http://www.acreo.se)

Om Eurostars
Eurostars är ett gemensamt program av EU-kommissionen och det europeiska samarbetsnätverket EUREKA, som vänder sig främst till små och medelstora företag med egen forskning. Programmet har en budget på runt 400 miljoner euro varav 100 miljoner kommer från EU-kommissionen och resterande medel utgörs av nationella FoU-medel från de europeiska länder som anslutit sig till programmet. I Sverige har VINNOVA detta uppdrag och i Norge Sintef.