Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

POPFREE fokusområde: Filmbildande produkter

Bakgrund

Filmbildande produkter kan exempelvis vara färg eller skyddande beläggningar (som anti-graffiti-beläggningar eller bilvårdsprodukter). I dessa produkter kan fluorerade föreningar vara närvarande av två skäl:

  • Som så kallade ”levelling agent”, där deras roll är att säkerställa att en absolut plan yta bildas när den applicerade formuleringen torkar på substraten.
  • Som tillsats för att göra filmen vatten-, olje- och smutsavvisande.

Fluorerade tensider och polymerer (PFBS-derivat eller fluortelomerderivat) används för närvarande i dessa applikationer på grund av låg ytenergin och höga oleophobicitet som de fluorerade grupperna ger.

Utmaningar

  • Hitta alternativ som ger låg ytenergi och oleofobicitet.

Aktiviteter

Att ersätta fluorerade föreningar i dessa typer av produkter är en stor utmaning på grund av den mycket speciella kemiska samansättningen av fluor. I projektet kommer vi att tillämpa olika strategierna, baserade på både screening och utvärdering av kommersiella PFAS-fria kemiska lösningar. Även utvärdering av ett nytt naturligt ytaktivt system och kombination av struktur och kemi (för till exempel olje- och smuttsavstötning).

Särskilda utmaningar kommer att vara att anpassa de olika strategierna till de olika produkterna. Till exempel kan införande av ett nytt ytaktivt medel eller partiklar i en beläggningsformulering ledda till komplikationer som låg lagringsstabilitet, sedimentering eller agglomerering av partiklar. Därför kommer det att krävas en stor mängd formulering då varje lösning eller produkt kommer att behöva en specifik skräddarsydd formuleringsinsats.

Partner

Tillverkare av potentiella alternativ till PFAS och producenter av filmbildande produkter.