Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

PFAS i nonstick-beläggningar – en risk för människa och miljö?

De flesta nonstick-beläggningar i stekpannor, kastruller och våffeljärn innehåller PFAS, något som ifrågasätts allt mer på grund av PFAS negativa inverkan på människor och miljö. Därför bjuder RISE-initiativen POPFREE och Substitutionscentrum tillsammans med Cervera in till ett webbinarium med fokus på PFAS skadliga påverkan, lagstiftning och utfasning.

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och är en ämnesgrupp med fler än 4 700 kemikalier, där PFOA och PTFE ingår. PFAS-kemikalier bryts ner extremt långsamt, sprids snabbt i naturen och kan ackumuleras i blodet och i organ som levern och njurarna. Vissa av ämnena är cancerframkallande och studier på djur har visat att de kan påverka såväl reproduktion som vårt immunsystem. Trots detta är PFAS vanligt förekommande i nonstick-belagda köksprodukter och endast en minoritet av alla PFAS-ämnen är reglerade i lagstiftning, något som med största sannolikhet kommer att ändras inom de närmsta åren.

Syftet med detta webbinarium är att initiera en dialog om samt sprida kunskap och öka medvetenheten om PFAS och dess påverkan på människa och miljö. Målgruppen för seminariet är inköpare, hållbarhetsansvariga med flera hos leverantörer, producenter och återförsäljare av köksutrustning. Under seminariet får du möjlighet att lyssna på och ställa frågor till experter på PFAS samt lyssna till aktörer som redan idag arbetar med att fasa ut kemikalierna.

Oavsett om drivkraften är ökad hållbarhet, ökad efterfrågan eller en reaktion på kommande PFAS-regleringar vill vi med detta webbinarium bidra till ett kunskapslyft inom branschen och initiera en dialog kring hur vi bör ta oss an omställningen till PFAS-fri köksutrustning.


Datum: torsdagen den 25 mars 2021

Tid: 9:00-12:00

Plats: Digitalt i Zoom, länk skickas vid anmälan

Pris: Kostnadsfritt

För vem: Inköpare, hållbarhetsansvariga med flera hos leverantörer, återförsäljare och producenter av köksutrustning med nonstick-beläggning

Språk: Webbinariet är på svenska, med en presentation på engelska

Anmäl dig här

Varför ska du fasa ut PFAS?

+

Programmet

+

Om arrangörerna

+
Lisa Skedung

Kontaktperson

Lisa Skedung

Läs mer om Lisa

Kontakta Lisa

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tonie Wickman

Kontaktperson

Tonie Wickman

Rådgivare

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.