Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Magnus Röding

Forskare

Tel +46 10 516 66 59

E-post magnus.roding@ri.se

Ort Göteborg

Enhet Produktdesign (101204)

ORCID 0000-0002-5956-9934

Magnus Röding är forskare vid enheten Produktdesign vid RISE Jordbruk och Livsmedel och doktorerade i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola 2013. Våren 2020 antogs han som adjungerad Associate Professor i matematisk statistik vid Chalmers.

Hans forskning och övriga verksamhet kretsar kring tillämpningar av matematik, statistik, maskininlärning och artificiell intelligens inom materialvetenskap och mikroskopi:

Den ena delen handlar om kvantitativ mikroskopi och bildanalys av mikroskopidata, dels för dynamiska mätningar av till exempel diffusionskoefficienter med hjälp av bland annat particle tracking, fluorescence recovery after photobleaching (FRAP), och raster image correlation spectrocopy (RICS), dels för karaktärisering av materialstrukturer och dess geometri utifrån till exempel röntgentomografi (X-ray CT) och focused ion beam scanning electron microscopy (FIB-SEM).
Den andra delen handlar om statistisk modellering av realistiska virtuella materialstrukturer som används i simuleringstudier av masstransportegenskaper, alltså diffusion och flöde.

Den röda tråden är materials struktur och egenskaper och kopplingen däremellan. Forskningen bedrivs i flera olika projekt med samarbeten med Matematiska Vetenskaper, Fysik, och Kemiteknik på Chalmers samt med olika industriella partners inom bland annat hygien, läkemedel, förpackningar och kemikalieproduktion. Forskningen bygger på en stor bredd av metoder inom statistik, maskininlärning, stokastisk modellering, datorsimulering, modellering inom kemi och fysik, bildanalys och så vidare.

Utöver detta arbetar Magnus med statistisk dataanalys och planering och design av experiment, med mera, inom många andra projekt inom RISE.