Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Anders Wikström

Senior Researcher

Tel +46 10 228 44 13

E-post anders.wikstrom@ri.se

Ort Västerås

Enhet Användarcentrerad digitalisering (102201)

Entreprenör och senior forskare med doktorsexamen inom Innovation och Design

Mitt stora intresse är att få människor att växa och jag försöker befinna sig i olika situationer där jag hela tiden kan lära mig nya saker och bidra med min kunskap. Som forskare är jag intresserad av förutsättningar för innovation, det som vanligtvis kallas för innovationsklimat, och jag vet hur man kan mäta och analysera detta för att skapa värde för organisationer.

Jag brinner för utvecklingsfrågor och använder gärna designmetodik för att förstå, utveckla och skapa alternativa lösningar på intressanta möjligheter. Jag är oerhört intresserad av att få människor att växa och försöker befinna mig i olika situationer där jag hela tiden kan lära mig nya saker och bidra med min kunskap. Som forskare är jag intresserad av förutsättningar för innovation, det som vanligtvis kallas för innovationsklimat, och hur man kan mäta och analysera detta för att skapa värde för organisationer. Under de senaste 17 åren har jag utvecklat egna metoder och verktyg för att bedriva workshops och utvecklingsprocesser med en mängd olika inriktningar.

Jag har stor nytta av mina erfarenheter från tidigare jobb och utbildningar i mitt dagliga arbete som entreprenör och forskare. Allt från det holistiska systemsynsätt som arkitekter ofta använder för att förstå vilket problem som behöver lösas till det empatiska förhållningssätt som en undersköterska behöver ha. Men också affärsutveckling genom att själv startat, drivit och sålt ett eget bolag och därefter hjälpt 200 andra bolag till världen. Att få möjlighet att göra mina forskarstudier sent i livet (började vid 39 år) och göra den fantastiska lärprocessen att utveckla kunskap inom ett helt nytt område skänker mig fortfarande fantastiska stunder och från den tiden har jag också några av mina bästa vänner.