Fyra förstärkningområden och en centrumbildning
Cybersäkerhet
Som följd av digitaliseringens snabba utveckling får vi betala med en ökad datakriminalitet och andra negativa konsekvenser. För att skydda samhälle, näringsliv och individer behöver cybersäkerheten öka. Utmaningarna är av både teknisk och social karaktär. RISE vill satsa på att exploatera en så kallad ”cyber range”, en test- och demonstrationsanläggning, för att kunna utföra tester och demonstrationer av lösningar och lämpliga skyddsnivåer på ett kontrollerat sätt. Säkerhetspolicys, processer och avtal behöver också utformas och testas. Mätningar som görs på distans behöver kvalitetssäkras likaså utvecklingen av digital ID. Integriteten vid datadelning är ett annat viktigt område med förbättringspotential. I en värld av desinformation har RISE en viktig roll att utveckla där oberoende är av största vikt.
Strategisk forskningsledare är Ana Magazinius.
Läs mer om cybersäkerhet.
Mätning för hållbar transformation
Sveriges samhälle och näringsliv är idag i stor utsträckning en tjänsteekonomi men följs upp och mäts som en produktekonomi. Detta medför att det är svårt att bedöma framgångar och effekt av åtgärder riktat mot sektorer som omfattar innovationer som inkluderar tjänster, samverkan och hållbarhet. Vi behöver utveckla nya storheter såsom kategoriska mätningar men även kvalitetssäkra utfall. Dessutom behövs metodutveckling för kalibrering och framtagning av referensvärde av kategoriska storheter. Vid framtagandet behövs tillgänglighet av data samt modellering och simulering för att kunna arbeta med prediktion och prevention. Att designa ledningsprocesser med effektlogik behövs för att kunna ge tillit i förändringsprocesser på olika systemnivåer.
Strategisk forskningsledare är Aslak Fellin.
Läs mer om metrologi och mätteknik, cirkulär ekonomi, systeminnovation, tjänsteinnovation och samhällsbyggnad.
Värdeskapande systemdesign
Samhälle och industrins utmaningar är många och komplexa. Det går inte att lösa en isolerad fråga utan att beakta de kringliggande konsekvenserna det gäller oavsett om det är en teknisk, naturvetenskaplig eller social lösning som behövs. Oftast behövs en kombination av dessa tillsammans med en korskoppling av konsekvenser utifrån ett holistiskt perspektiv. Att synliggöra utmaningens systemdynamik och näringslivets ”value networks” kräver scenarioanalytisk spetsförmåga. För att kunna ställa om samhälle och näringsliv till ett cirkulärt tänkande vad gäller våra tjänster och dess resurser behövs ett utvecklat cirkulärt synsätt inklusive ”co-creation” företagen emellan. Vi behöver vi utveckla och genomföra ett omfattande arbete inom regelverksinnovation för att skapa denna beteendeförändring.
Strategisk forskningsledare är Emma Rex.
Läs mer om systeminnovation, cirkulär omställning och framtidsscenarier för cirkulära möbelflöden.
Robust och flexibelt energisystem
Energiöverenskommelsen har satt målet om ett fossilfritt elsystem till 2040. Det ställer inte bara höga krav på utveckling av förnybar produktion och integration utan även på fungerande marknadsmodeller och god prognostisering. Stora mängder sol- och vindkraft ger upphov till utmaningar när det gäller flexibilitet, samverkan mellan energibärare och lagring. Elektrifiering av industrin och fordonsflottan ger upphov till ytterligare utmaningar när det gäller elförsörjningen. I det smarta energisystemet behöver man också se till integrationen av el och fjärrvärme/kyla för att nyttja synergier. För att åstadkomma ett robust och flexibelt energisystem är energisystem- och scenarioanalys som inkluderar policy och marknadsdesign avgörande för systemets effekt.
Strategisk forskningsledare är Caroline Haglund Stignor.
Läs mer om energi och energisystem samt kyl- och värmepumsteknik.
Center för tillämpad AI
Sverige har goda möjligheter att tillgodogöra sig framsteg inom AI då det finns en generellt hög digital kompetens. AI är kärnan i avancerad digitalisering och dess tillämpningar i smarta produkter och produktion, tjänster och automation, vilket förändrar företag och samhälle i grunden. Genom ökning av tillgänglig beräkningskraft, mycket stora datamängder, bättre algoritmer och maskininlärning kommer det bli möjligt med smartare styrning av städer och industriella processer- och tillämpningar. Tvillingsystem möjliggörs på ett helt annat sätt genom datadrivna system. Andra utvecklingsområden inom AI är bildigenkänning och översättning av talat språk i realtid och utvecklingen av autonoma fordon. Förutom utveckling av hård- och mjukvara är det av stor vikt att arbeta med styrning genom att påverka ramverk och etiska regler för AI, eftersom konsekvenserna av AI skiljer sig åt mot vad samhället tidigare upplevt.
Strategisk forskningsledare är Daniel Gillblad.
Läs mer om artificiell intelligens.