Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kirurgmasker har testats av RISE

08 april 2020, 16:00

Hygien- och hälsobolaget Essity har påbörjat produktion i Sverige av kirurgmasker för användning inom vården. Utvecklingen har skett i dialog med svenska regeringen och Socialstyrelsen. Ambitionen är att de första maskerna skall levereras inom de närmaste veckorna.

Medarbetare på Essitys produktionsanläggning utanför Göteborg har inom loppet av några veckor ställt om produktionen och utvecklat en kirurgmask för användning inom vården. Maskerna har genomgått flera kvalitetstester i samarbete med RISE för att säkerställa att de möter vårdens krav och behov.

- Att bidra till samhället är en av de viktigaste prioriteringarna för Essity i nuvarande läge. Jag är mycket stolt över våra drivna och skickliga medarbetare som har arbetat hårt för att utveckla en helt ny produkt på kort tid, säger Magnus Groth, vd och koncernchef Essity.

- RISE arbetar just nu hårt för att verifiera säkerhet och prestanda på nya produkter till vården. Det gäller såväl godkännande inför CE-märkning, som andra vägar som myndigheter godkänt. Syftet är att snabbt få fram personlig skyddsutrustning som också uppfyller grundläggande krav och därmed är säkra att använda. Samarbetet med Essity har varit framgångsrikt och vi hoppas nu att fler företag som vill få skyddsutrustning verifierad snabbt hör av sig till oss, säger Pia Sandvik VD för RISE.

Tre miljoner kirurgmasker kommer att tillverkas inledningsvis. Essity har också köpt in en maskin för storskalig produktion av kirurgmasker i Sverige, som beräknas vara i drift efter sommaren. Förberedelser för att tillverka ansiktsmasker pågår även i flera av koncernens fabriker i andra länder.

Essity har även säkerställt att tillsammans med en partner inom kort öka produktionskapaciteten av handsprit i Sverige.

I Sverige är Socialstyrelsen nationell inköpare av skyddsutrustning, och ansvarar för distributionen av masker och handsprit till vården. Essity avser att donera en första leverans om en miljon masker till den svenska vården via Socialstyrelsen.