Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Projektledare IT- och Informationssäkerhet på ICE datacenteranläggning

Vill du leda och ha ansvar både internt och extern för informationssäkerhet och cybersäkerhet i forskningsdatacentret, där vi utvecklar framtida hållbara moln och AI datorplattformar och system? Vill du se grön, säker och pålitlig datorteknik tillämpas i samhället och industrin? Är du entusiastisk och nyfiken av naturen och vill du vara med och stödja idéer blir till säkra experiment tillsammans med internationella partners och kunder? Då kan du vara den person vi letar efter!

Vår ICE datacenterenhet växer och vi hanterar stora mängder data både kopplat till kund och forskningsprojekt och vi letar nu efter en projektledare och ansvarig för IT- och Informationssäkerhet för ICE datacenter test- & demonstrationsanläggning

Om rollen
Vår verksamhet i Luleå har Europas ledande och största labb för test och experiment för datacenter, AI och relaterade system. Vi arbetar tillsammans med partners och kunder från både industri och akademi för att utveckla hållbara och energieffektiva molntjänster, telekommunikationsnät, datainnovationsplattformar (t.ex. det svenska nationella rymddatalaboratoriet) och mer.

ICE test- & demodatacenter består av 1000 tals servrar i ett antal moduler med Openstack, Kubernetes och HDFS kluster. Det mesta är Linux baserat och hårdvaran består av Dell servrar, Open Compute servrar och ett flertal GPU servrar. Del av anläggningen används för anläggningsforskning och två moduler för mjukvaruforskning och experiment.

Som projektledare och ansvarig för IT- och Informationssäkerhet har du ledningsansvar för att våra tekniska plattformar, våra kund-erbjudande och vår IT-miljö håller alla uppsatta säkerhetsdirektiv. Du för dialog och dokumentation av säkerhet och personuppgifter samt att kommunicera dessa med nya och befintliga kunder. Du är kontakt och samverkan med underleverantörer för upphandling och installation av säkerhetslösningar i datacentret. Eftersom vi är ett mindre team får du även jobba med fysisk anläggningssäkerhet.

Som säkerhetsansvarig i vårt team får du möjlighet att arbeta i ett växande och ledande institut med stora utvecklingsmöjligheter. Du kommer att bli en viktig lagspelare i ett engagerat och mycket skickligt team som värdesätter att arbeta i nära samarbete, både inom teamet och med våra partners och kunder.

I din roll som ansvarig för IT- och Informationssäkerhet i forskningsdatacentret får du vara med och strukturera, bygga upp och utveckla processer inom IT- och anläggningssäkerhet och införa de tekniska lösningarna i nära samarbete med övrig driftspersonal. ICE Datacenter kommer framöver utvecklas mot en anläggning med hög tillgänglighet och säkerhet. Som ansvarig för IT- och Informationssäkerhet blir du central i denna utveckling. Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Arbetsplatsen är i Luleå.

Dina viktigaste uppgifter är främst att:

 • Välja och utveckla verktyg och processer för att höja säkerheten i datacentret.
 • Leda arbetet för hög säkerhet på mjukvarutjänster och anläggning.
 • Planera, leda och stödja certifiering, dokumentation och kommunikation av säkerheten.
 • Tillsammans med övrig personal utforma de tekniska lösningarna och planera upphandling, inköp och installation.
 • Sammanställa och rapportera process och säkerhets-information till ledning och övrig personal.
 • Miljö- och arbetsmiljökännedom för den löpande verksamheten

Vem är du?
Som projektledare och ansvarig för IT- och Informationssäkerhet hos oss tror vi att du är en passionerad, nyfiken och lösningsorienterad person som gillar att ta nya möjligheter. Eftersom rollen handlar om kontakt med kunder, internationella partners och andra intressenter tror vi att du trivs i sociala sammanhang och gillar struktur och ordning. Genom din förståelse och flexibla sätt att arbeta kommer du till din rätt i en miljö som är dynamisk.

 • Du har flera års relevant yrkeserfarenhet av kvalificerat arbete inom IT- och Informationssäkerhet. Tidigare erfarenhet av IT verksamhet från forskning eller akademisk miljö är meriterande.
 • Du har minst några års erfarenhet från ledande roller i IT drift eller informationssäkerhet.
 • Nödvändigt: Bred kunskap inom om olika typer av säkerhetslösningar säkerhetsramverk, standarder och tillhörande dokumentation. Kunskap om webbtjänster, nätverk, datalagring och serverhårdvara och mjukvarusystem. Erfarenhet av att utföra riskanalyser, informationsklassificering och avtalshantering.
 • Meriterande: Anläggningssäkerhet, fysisk säkerhet och brandfrågor. Jobbat som DPO.
 • Utbildning: Motsvarande högskoleingenjör eller civilingenjör inom relevant område
 • Eftersom våra partners är både i och utanför Sverige ser vi att du har en bra förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Är vi rätt för varandra?
På RISE gillar vi olika och vi är övertygade om att mångfald bidrar till en innovativ miljö där vi tillsammans utmanar gränser och utvecklar ny kunskap för framtiden. Hos oss möts passionerade problemlösare för att lösa några av världens viktigaste och kanske roligaste problem. Vi kan inte lova dig ett enkelt jobb, men vad vi kan lova dig är en massa engagerade kollegor och några riktigt spännande samhälls- och industriutmaningar att ta itu med. Du kommer att arbeta i en dynamisk miljö som ger dig utvecklingsmöjligheter både professionellt och personligt. Hos oss får du möjlighet att göra en verklig skillnad. Välkommen till forskningsinstitutet och innovationspartnern för hela Sverige.

Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta Tor Björn Minde, enhetschef, 070–624 2959. Sista ansökningsdag är 31 maj 2022. Intervjuer sker kontinuerligt under ansökningsperioden.

Våra fackliga företrädare är Lazaros Tsantaridis, Sveriges Ingenjörer (SACO), 010-228 41 22 respektive Daniel Gäwerth, Unionen, 010-516 68 15.

Om jobbet

Ort

Luleå

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Job type

Projekt - projektledare

Kontaktperson

Tor Björn Minde
+46706242959

Referensnummer

2022/219

Sista ansökningsdag

2022-05-31

Skicka in din ansökan