Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Hållbarhetsforskare inom IT infrastrukturer för AI och Datacenter system

Vill du utveckla framtidens hållbara datacentersystem tillsammans med oss? Är du entusiastisk och gillar omvandla en idé till experiment och förståelse samt gillar att arbeta nära tillsammans med partners och kunder? Då kan du vara personen vi söker!

Vår enhet ICE Data center växer och vi fortsätter att utöka vårt team i Luleå. Därför söker vi nu dig som är hållbarhetsforskare eller motsvarande med ett stort intresse IT system, energisystemfrågor och industriell symbios med exempelvis växthus och som är redo för din nästa utvecklingssteg.

Om rollen
I vår verksamhet i Luleå finns Europas ledande och största laboratorium för tester och experiment för datacenter och relaterade system, här arbetar vi tillsammans med våra partners och kunder från både industri och akademi för att ta fram hållbara och energieffektiva datacentersystem för molntjänster, telekom, IT infrastruktur för AI och industrin. Som Hållbarhetsforskare i vårt team får du möjligheten att arbeta i ett växande och ledande institut med stora utvecklingsmöjligheter. Du blir en viktig lagspelare i ett engagerat team med hög kompetens och som värdesätter att arbeta i nära samarbete, både inom teamet och med våra partners och kunder.

I din roll som Hållbarhetsforskare inom datacenter kommer du främst att arbeta med hållbarhet för IT-infrastruktur som mjukvara, serverhårdvara, datacenter-system och relaterade integrerade system som ex elnät, förnyelsebar energi, fjärrvärme och andra system i industriell symbios. För dessa områden kommer du att arbeta med forskning inom värmeåtervinning, holistisk energieffektivitet och optimering, livscykelanalys och industriell symbios. Genom att utveckla lösningar, strategier och analyser av hållbarhet för AI infrastrukturer, datacenter och integrerade system bidra du till utvecklingen av svensk industri så att den ligger i framkant internationellt och kan möta kunders och andra intressenters behov

Uppdragen har stor variation vilket medför nya spännande möjligheter varje vecka. I din roll har du dessutom kontakt med våra kunder, och vi tror att du ser fram emot att vara organisationens ansikte utåt inom hållbarhetsområdet. Dina viktigaste arbetsuppgifter är främst att:

  • Utveckla RISE erbjudande genom att arbeta med hållbarhet.
  • Experimentellt prova strategier och lösningar i storskaliga tester tillsammans med kollegor.
  • Ta fram riktlinjer, policys för AI infrastruktur och datacenter.
  • Designa, genomföra och studera storskaliga experiment inom industriell symbios mellan datacenter och ex. växthus eller biomassatorkning.

Vem är du?
Som Hållbarhetsforskare hos oss tror vi att du är en passionerad och lösnings-orienterad person som gillar att ta dig an nya möjligheter. Då rollen innebär kontakt med kunder och andra intressenter tror vi att du trivs i sociala sammanhang och gillar omvandla idéer till experiment och förståelse. Genom ditt förstående och flexibla arbetssätt kommer du till din rätt i en miljö som är dynamisk. Du har en civilingenjörsutbildning eller motsvarande, gärna med inriktning mot energi, miljö och hållbarhet. Det är meriterande om du har något års arbetslivserfarenhet inom främst hållbarhetsanalys och/eller system för industriell symbios. Vi ser gärna en nyligt disputerad men är inget krav. Vi är även öppna för nyutexaminerade ingenjörer som har rätt utbildningsbakgrund, höga mål och stort passion. Då våra samarbetspartners både finns i och utanför Sverige är ser vi att du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Är vi rätt för varandra?
Inom RISE gillar vi olika och vi är övertygade om att mångfald bidrar till en innovativ miljö där vi tillsammans utmanar gränser och utvecklar ny kunskap för framtiden. Hos oss möts passionerade problemlösare för att lösa några av världens viktigaste, och kanske roligaste, problem. Vi kan inte lova dig ett enkelt jobb, men vad vi kan lova dig är ett gäng engagerade kollegor och några riktigt spännande samhällsutmaningar att ta itu med. Du kommer att arbeta i en dynamisk miljö som ger dig utvecklingsmöjligheter både professionellt och personligt. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Välkommen till hela Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner.

Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta Tor Björn Minde, enhetschef, 070–6242959. Sista ansökningsdag är den 8 maj, 2022. Intervjuer kommer att ske löpande under ansökningsperioden.

Våra fackliga företrädare är Lazaros Tsantaridis, Sveriges Ingenjörer (SACO), 010-228 41 22 respektive Daniel Gäwerth, Unionen, 010-516 68 15.

Om jobbet

Ort

Luleå

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Job type

Forskning - tex forskare/postdoktorer/doktorander

Kontaktperson

Tor Björn Minde
+46706242959

Referensnummer

2022/222

Sista ansökningsdag

2022-05-31

Skicka in din ansökan