Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Forskningsprojektledare Mätteknik inom Automatiserade Transporter

Inspireras du av att arbeta med tillämpad forskning, utveckling av mätsystem och metoder? Vi rekryterar nu forskningsprojektledare till området Automatiserade Transporter.

RISE Research Institutes of Sweden erbjuder nu en spännande möjlighet som forskningsprojektledare till avdelningen Mätteknik. Möjliga områden att jobba vidare med inom Automatiserade Transporter kan till exempel vara positioneringssystem och olika sensorlösningar.

Om rollen
Du kommer att delta i arbetet med att identifiera nya projektmöjligheter, bygga forsknings-grupperingar samt leda forsknings- och uppdragsprojekt. Som projektledare kommer du att utifrån näringslivets behov och områdets möjligheter, identifiera frågeställningar och angreppssätt och tillsammans med kollegor genomföra forskningsprojekten. Som projektledare finns möjligheten att arbeta med forskningsorienterad affärsutveckling och kundprojekt. Detta sker i samarbete med företag, universitet och högskolor samt myndigheter både i Sverige och internationellt. Det finns en stor frihet och många möjligheter att utveckla rollen.

Till din hjälp på RISE finns en innovationsinfrastruktur bestående av kollegornas kompetens inom i stort sett alla upptänkliga teknikområden - men även andra områden såsom innovation och beteendevetenskap - labb, test- och demomiljöer samt processer.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer bestå av:

  • Identifiera forskningsbehov, möjliga lösningar och projektidéer inom området automatiserade transporter.
  • Leda projekt med tillämpad forskning tillsammans med samarbetande organisationer.
  • Identifiera och bedöma projektmöjligheter inom forskningsutlysningar (t.ex. Vinnova och EU) för näringslivets forskningsbehov och aktivt arbeta för att stärka vår tillväxt genom att arbeta med ansökningar.
  • Nätverkande, aktiv kundbearbetning, deltagande i konferenser, workshops mm
  • Representera RISE Mätteknik i branschorienterade sammanhang

För att lyckas i rollen behöver du ha en stark forskarbakgrund inom området, god förståelse för teknik och viljan att skapa nytta för Sverige. Tjänsten erbjuder stora möjligheter att utvecklas professionellt.

Placering: Borås eller Göteborg.

Vem är du?
Du har en akademisk examen inom relevant område och troligen en forskarbakgrund. Om du saknar forskarbakgrund vill vi att du har arbetat med att söka och leda projekt inom Forskning och Utveckling, gärna med erfarenhet från transportindustrin. 

Du kan växla mellan helhets- och detaljperspektiv samt har förmågan att snabbt sätta dig in i nya eller angränsande områden. Att agera som en naturlig ledare och driva projekt framåt är viktigt för att få momentum i organisationen. Du drivs av en naturlig nyfikenhet och gillar utmaningar. Det är viktigt att du är självmotiverande med egen initiativförmåga och drivkraft. Du har förmågan att entusiasmera och inspirera personerna i miljön runt omkring dig. 

Du är affärsinriktad och har god kommunikativ förmåga i tal och skrift på svenska och engelska. Detta kan komma till uttryck genom proaktiva kundkontakter, att skriva ansökningar till forsknings-finansiärer samt hålla seminarier och workshops. Din uppgift blir att agera som en aktiv projektledare/koordinator gentemot projektdeltagare och projektfinansiärer. Har du erfarenheter från forskningsprojekt inom automatiserade transporter och har etablerade kontakter inom bilindustrin och/eller relaterade forskningsmiljöer är det meriterande.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper då dessa är avgörande kvaliteter för att trivas och lyckas i rollen.

Välkommen med din ansökan!
Vill du veta mer kontakta enhetschef Jörgen Spetz, 010-516 53 78 eller Avdelningschef Fredrik Hägglund, 010-516 53 38. Sista ansökningsdag är 29 maj 2022. Detta är en tillsvidareanställning och anställningen är på RISE.

Våra fackliga företrädare är Lazaros Tsantaridis, Sveriges Ingenjörer (SACO), 010-228 41 22 respektive Daniel Gäwerth, Unionen, 010-516 68 15. 

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes vänligen då vi lyder under Lagen om offentlig upphandling.

Om RISE Mätteknik
RISE Mätteknik utför forskning för att tillhandahålla mätteknisk kvalitet på alla nivåer inom forsknings- och industriell verksamhet. Vi utvecklar nya metoder för kvalitetssäkring av mätdata inom i stort sett samtliga storhetsområden. Dessa områden spänner från högspänning i smarta nät till hälsa hos individer och samhällen. Vårt arbete omfattar alla steg i mätprocessen från design av experiment via mätning, datainsamling och analys till beslutsstöd och process styrning. Vår forskning sker i ett stort antal avancerade mättekniska labb. Vi är nationellt metrologiskt institut med ansvar att upprätthålla primära referenser för SI systemets storheter dvs meter, kilogram, sekund, m.fl. i Sverige.

Om Automatiserade Transporter
Automation är en av nyckelteknologierna som påverkar och formar vår framtida mobilitet och livskvalitet. På kort sikt är den viktigaste drivkraften ökad produktivitet och minskade kostnader för förare. Föraren kan använda restid till annan sysselsättning, eller ens inte behöva sitta i fordonet. På längre sikt kan flöden harmoniseras och öka trafiksäkerheten genom att minska olyckor orsakade av mänskliga fel och därmed bidra till Nollvisionen. Automation ger dessutom nya frihetsgrader i utformningen av transportsystemet.

För att bevisa att automatiserade fordon är säkra kommer det att krävas samarbete för att skapa regelverk, teststrategier och nya testmetoder, men även helhetssyn i design av systemen för att få förtroende för automatiserade fordon. RISE har en viktig roll att fylla, särskilt kring säkerhet och hur automatiserade fordon skall valideras, testas och certifieras. Här spelar testbäddar som AstaZero och AWITAR en viktig roll. RISE har också en viktig funktion som en samlande kraft kring att regelverk och lagar tas fram för att ge industrin en tydlig bild vad som krävs för att fordon med hög automatiseringsnivå skall få säljas och köras på allmänna vägar.

Om jobbet

Ort

Borås, Göteborg

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Job type

Forskning - tex forskare/postdoktorer/doktorander

Kontaktperson

Fredrik Hägglund
0105165338

Referensnummer

2022/290

Sista ansökningsdag

2022-05-29

Skicka in din ansökan