Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Forskningsingenjör inom IT infrastruktur och energisystem

Vill du utveckla framtidens hållbara datacentersystem tillsammans med oss? Är du entusiastisk och gillar omvandla en idé till experiment och förståelse samt gillar att arbeta nära tillsammans med partners och kunder? Då kan du vara personen vi söker!

Vår enhet ICE Data center växer och vi fortsätter att utöka vårt team i Luleå. Därför söker vi nu dig som är datacenterteknik- eller energiforskare eller motsvarande med ett stort intresse IT system, energisystemfrågor och industriell symbios med exempelvis växthus eller fjärrvärmenät och som är redo för din nästa utvecklingssteg.

Om rollen
I vår verksamhet i Luleå finns Europas ledande och största laboratorium för tester och experiment för datacenter och relaterade system, här arbetar vi tillsammans med våra partners och kunder från både industri och akademi för att ta fram hållbara och energieffektiva datacentersystem för molntjänster, telekom, IT infrastruktur för AI och industrin. Som Forskningsingenjör i vårt team får du möjligheten att arbeta i ett växande och ledande institut med stora utvecklingsmöjligheter. Du blir en viktig lagspelare i ett engagerat team med hög kompetens och som värdesätter att arbeta i nära samarbete, både inom teamet och med våra partners och kunder.

I din roll som Forskningsingenjör inom datacenter kommer du främst att arbeta med tekniska lösningar för IT-infrastruktur som mjukvara, serverhårdvara, datacenter-system och relaterade integrerade system som ex elnät, förnyelsebar energi, fjärrvärme och andra system i industriell symbios. För dessa områden kommer du att arbeta med kylmetoder (vätske och luft), värmeåtervinning, reglering och simulering, holistisk energieffektivitet och optimering.

Genom att utveckla och implementera lösningar, strategier och metoder för infrastrukturer, datacenter och integrerade system bidra du till utvecklingen av svensk industri så att den ligger i framkant internationellt och kan möta kunders och andra intressenters behov.

Uppdragen har stor variation vilket medför nya spännande möjligheter varje vecka. I din roll kommer du arbeta nära forskare och projektledare och ibland även direkt med våra kunder. Dina viktigaste arbetsuppgifter är främst att:

 • Stötta våra projekt och andra uppdrag med teknisk kompetens inom bl.a.:
  • Energiteknik
  • Datacenterteknologi
  • Inbyggda system
  • Reglersystem
  • Databaser
 • Experimentellt implementera nya tekniska lösningar i storskaliga tester tillsammans med kollegor.
 • Vidareutveckla och underhålla vår interna automations och monitoreringsutrustning.
 • Medverka som expertstöd vid upphandling av teknisk utrustning.

Vem är du?
Som forskningsingenjör hos oss tror vi att du är en passionerad och lösnings-orienterad person som gillar att ta dig an nya möjligheter. Du kan också se affärsrelevans i de projekt och teknik som utvecklas. Rollen innebär möjlighet att arbeta med tekniskt utmanande problem, och vi tror du har egenskaper att både arbeta fokuserat med specifika problem, men också kommunicera inom teamet, för att söka stöd och hjälpa andra. Genom ditt förstående och flexibla arbetssätt kommer du till din rätt i en miljö som är dynamisk.

Du har en civilingenjörsutbildning eller motsvarande, gärna med inriktning mot datateknik, elektroteknik, energiteknik, teknisk fysik eller liknande. Det är meriterande om du har något års arbetslivserfarenhet inom energi/hvac/datacenter/inbyggda system. Vi ser gärna en nyligt disputerad men är inget krav. Vi är även öppna för nyutexaminerade ingenjörer som har rätt utbildningsbakgrund, höga mål och stort passion. Då våra samarbetspartners både finns i och utanför Sverige är ser vi att du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Är vi rätt för varandra?
Inom RISE gillar vi olika och vi är övertygade om att mångfald bidrar till en innovativ miljö där vi tillsammans utmanar gränser och utvecklar ny kunskap för framtiden. Hos oss möts passionerade problemlösare för att lösa några av världens viktigaste, och kanske roligaste, problem. Vi kan inte lova dig ett enkelt jobb, men vad vi kan lova dig är ett gäng engagerade kollegor och några riktigt spännande samhällsutmaningar att ta itu med. Du kommer att arbeta i en dynamisk miljö som ger dig utvecklingsmöjligheter både professionellt och personligt. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Välkommen till hela Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner.

Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta Tor Björn Minde, enhetschef, 070–6242959. Sista ansökningsdag är den 30 juni 2021. Intervjuer kommer att ske löpande under ansökningsperioden.

Våra fackliga representanter är Ingemar Petermann, Sveriges Ingenjörer 010-228 41 22 och Linda Ikatti, Unionen 010-516 51 61.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes vänligen då vi lyder under Lagen om offentlig upphandling.

Om jobbet

Ort

Luleå

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Job type

Utveckling - tex ingenjörer/tekniker/kemister

Kontaktperson

Tor Björn Minde
070–6242959

Referensnummer

2021/248

Sista ansökningsdag

2021-06-30

Skicka in din ansökan