Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Exjobb på RISE: Materialmodellering av konstruktionsplast

Bakgrund
Plast används idag i många komponenter inom inte minst fordonsindustrin både exteriört men framför allt interiört. Inom produktutveckling används simulering som ett mycket viktigt verktyg. För beräkning av exempelvis styvhet, hållfasthet och utmattning används Finita Element Metoden (FEM). En begräsning av hur nära verkligheten man kan komma med simuleringarna är detaljnivån hos materialmodellerna samt tillgången till bra materialdata för modeller som kräver lite mer än en linjärelastisk modell.

Mål
Målet med exjobbet är att främja användandet av mer avancerade materialmodeller för plast i produktutvecklingsarbete genom att sänka trösklarna via färdiga materialmodellskort till populära FEM-lösare för dessa materialmodeller.

Innehåll
Rent praktiskt så innehåller detta exjobb en litteraturundersökning för att identifiera vilka materialmodeller för plast som finns tillgängliga samt korrelera dessa med vilka lastfall de är lämpliga för. Ett antal olika plastkvaliteter samt relevanta simuleringsfall identifieras av Scania under ex-jobbets gång. Exempel på simuleringsfall som kan bli aktuella är icke-linjära styvhets och hållfasthetsberäkningar, utmattning, visko-elasticitet och processimulering (flytegenskaper). För respektive simuleringsfall finns faktorer att ta hänsyn till såsom beroende av töjningshastighet och temperatur. För de valda materialen och simuleringsfallen tas slutligen materialdata och materialkort till vald FEM-lösare fram.

Tidsperiod: Januari – juni 2024

Ort: RISE i Mölndal, Göteborg.

Vem är du?
Du läser en civilingenjörsutbildning inom Maskinteknik, Farkostteknik eller Teknisk fysik eller liknade med kunskaper och ett intresse för material och materialmodellering.

Välkommen med din ansökan!
Om du är nyfiken på att veta mer är du välkommen att höra av dig till Enhetschef på enheten Polymera material och återvinning, Fredrik Stig på 010-228 49 56. Sista ansökningsdag är den 3 december 2023.

Om jobbet

Ort

Göteborg

Anställningsform

Tidsbegränsad anställning

Job type

Student - examensarbete/praktik

Kontaktperson

Fredrik Stig
010-2284956

Referensnummer

2023/451

Sista ansökningsdag

2023-12-03

Skicka in din ansökan