Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Examensarbete inom interaktionsdesign för framtida fordon

I takt med att teknik för automation, artificiell intelligens och uppkoppling utvecklas förändras människans roll vid samspel med fordon. Inom tunga transporter utvecklas arbetsmiljöer där en människa, eller grupp av människor, ska kontrollera ett flertal förarlösa fordon med hög automationsnivå inom en hubb (t.ex. gruva, terminal eller byggarbetsplats), samt i trafik mellan hubbar. Det pågående projektet ”In the Hub” ska utforska och demonstrera hur människor ska interagera med förarlösa fordon i uppkopplade transportsystem. Målet är att utforma nya modeller för interaktion som bidrar till effektiva och säkra transporter. En utgångspunkt är att utforska hur ny teknik för interaktion, såsom gester och röststyrning kan användas.

Arbetet kommer fokusera särskilt på tre användarfall där interaktion med fordonen antas bli betydelsefull, samt där implementation är möjlig i ett tidigt skede vid introduktion av förarlösa tunga fordon:

  • Vid användarfall A ska en användare, som står bredvid lastbilen, kunna dirigera fordonet (t.ex. be fordonet backa).
  • Vid användarfall B ska en användare som sitter i ett annat fordon kunna dirigera en eller flera lastbilar.
  • Vid användarfall C ska operatörer planera arbetet för en fordonsflotta från ett kontrollrum.

Resultatet kommer kopplas till pågående utveckling hos lastbilstillverkaren Scania och kan utgöra vägledning för övrig svensk fordonsindustri. Projektets leds av RISE och Scania. Övriga parter är Boliden och Icemakers.

Om examensarbetet
Just nu söker vi 1-3 studenter som vill genomföra sitt examensarbete under hösten 2020 och våren 2021. Intresseanmälningar behandlas löpande under denna period.

Uppdragen består av att utifrån ett eller fler av projektets användarfall (A-C) genomföra en analys av användarbehov, ta fram en interaktionsmodell och genomföra en konceptutveckling för ett användargränssnitt. Arbetet får gärna fokusera särskilt på hur ny teknik för interaktion skulle kunna användas för en intuitiv, ergonomisk och säker interaktion. Arbetets omfattning och fokus kan även anpassas till studentens intressen och utbildningsbakgrund. Resultatet från examensarbetet kommer kunna användas som ett förslag till interaktionsdesign vid vidare tester och utveckling i projektet In the Hub.

Våra kontor finns i Piteå och Kista men beroende på den aktuella situationen med Covid 19, samt studentens bostadsort, kommer arbetet kunna utföras till stor del på distans.

Vem är du?
Du som sökande bör vara orädd och nyfiken på ny teknik och människor. Du bör vara någon med pågående utbildning på master- eller kandidatnivå inom interaktionsdesign, UX, tjänstedesign, kognitiv ergonomi eller liknande.

Om Oss
Enheten Användarupplevelser fokuserar på att förbättra samspelet mellan människor och teknik för framtida produkter, tjänster och användarmiljöer. Genom innovativ interaktionsdesign och användartester skapar vi lösningar och kunskap som bidrar till både samhällsnytta och företagens konkurrenskraft. Vi erbjuder en spännande arbetsplats med egna labb där människor med olika bakgrunder och erfarenheter samlas för att lösa designutmaningar inom en rad olika tillämpningar såsom framtida fordon, industrimiljöer, hushållsutrustning, skola, äldreomsorg m.m.

Välkommen med din ansökan!
Har du några frågor är du välkommen att kontakta Johan Fagerlönn, projektledare, telefon: 070-3689810. Sista ansökningsdag är 2021-01-31.

Om jobbet

Ort

Piteå eller Kista

Anställningsform

Visstidsanställning 3-6 månader

Job type

Student - examensarbete/praktik

Kontaktperson

Johan Fagerlönn
070-3689810

Referensnummer

2020/215

Sista ansökningsdag

2021-01-31

Skicka in din ansökan