Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Enhetschef/Director inom Hållbarhet – jordbruk och livsmedel

RISE är en kraftsamling för den hållbara omställning näringslivet, samhället och världen behöver. Som hela Sveriges forskningsinstitut jobbar vi med lösningarna och förutsättningarna som gör skillnad här och nu och med de kunskapsområden och tekniker som kan vara avgörande imorgon.

 • Vill du precis som vi, hjälpa svenskt näringsliv att bibehålla och stärka sin konkurrenskraft, såväl nationellt som internationellt?
 • Är du en entusiastisk och positiv ledare i både med- och motgång?
 • Är du en person som vill ta ansvar och som får saker att hända?
 • Tycker du att samarbete över gränser är en självklarhet för att skapa både nya affärer och nya innovationer?
 • Ser du stora möjligheter för en hållbar utveckling inom livsmedelssystem?
 • Vill du leda och utveckla ett starkt, kompetent team som vill göra skillnad?

Låter detta spännande så söker vi nu en Enhetschef/Director till Hållbar konsumtion och produktion I som tillhör avdelningen Jordbruk och livsmedel. Avdelningen har verksamhet inom hela jordbruks- och livsmedelskedjan. Här finns kunskap inom innovativa tekniker, system och produkter för en hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.

Om rollen
Inom området Hållbar konsumtion och produktion är vi idag två enheter som kartlägger miljöpåverkan av livsmedelskedjan för att hitta förbättringsmöjligheter inom såväl produktion som konsumtionsmönster samt för att ge underlag för policybeslut för en mer hållbar utveckling. Vår verksamhet utgår från metoden Livscykelanalys (LCA) och vi tillämpar ett systemperspektiv i allt vi gör.

Enheten Hållbar konsumtion och produktion I består idag av 12 personer och växer. Vi arbetar med forskning och uppdrag för att utveckla och applicera forskningsbaserad kunskap inom området. Verksamheten är projektbaserad och innebär en kontinuerlig mix av alltifrån fleråriga internationella forskningsprojekt till kortare uppdrag för att belysa olika frågeställningar för företag, myndigheter eller miljöorganisationer. Arbetet på enheten innebär även nära samverkan inom avdelningen Jordbruk och livsmedel, men även med andra avdelningar, divisioner och bolag inom RISE. Tillsammans med avdelningens ledningsgrupp och dina medarbetare arbetar du igenom de övergripande inriktningar för RISE och skapar konkreta och tydliga mål för er enhet.

Inom ramen för tjänsten som enhetschef för Hållbar konsumtion och produktion I har du t.ex. ansvar för att:

 • Bidra till att stärka RISE roll som innovationspartner
 • Skapa samverkan både internt och externt
 • Sätta visioner, strategier och planer för enheten utifrån livsmedelsindustrins behov och arbetssätt
 • Sätta enhetens verksamhet i ett sammanhang – på RISE och i omvärlden. I ledningsgruppen förväntas du lyfta blicken, se möjligheter, skapa samverkan och bidra till helheten för avdelning och RISE som koncern
 • Engagera och inspirera medarbetarna på enheten och bygga ett starkt team i nära samarbete med enhetschefen för syster-enheten Hållbar konsumtion och produktion II.
 • Skapa och leda självstyrande team utifrån enhetens kompetenser
 • Strukturera enhetens arbetssätt och underlätta medarbetarens vardag genom ett tydligt ledarskap

Som Enhetschef/Director rapporterar du till avdelningschefen och placeringsort är Göteborg eller Lund. En del resor förekommer.

Vem är du?
Du är en nyfiken person med förmåga att se möjligheter och utvecklingspotential som baserar sig på branschens behov. Du har en affärsmässig syn på verksamheten och trivs med rollen som ledare och projektägare – du har strategisk förmåga och en övergripande syn på verksamheten, samtidigt som du ger stöd och utrymme till medarbetare som tar initiativ till projekt och driver forskningsfrågor. Du har en akademisk utbildning, gärna med forskningskompetens, med inriktning av relevans för att utveckla hållbara livsmedelssystem, gärna med både en grön och en blå stövel. Vi tror att du har goda kunskaper om, och kontakter med aktörer inom, svensk jordbruks-, sjömats- och/eller livsmedelsproduktion med ett brett nätverk i och gärna utanför Sverige. Du inger stort förtroende hos såväl kunder som medarbetare och bygger strategiska nätverk. För att trivas i rollen tror vi att du har minst 10 års arbetslivserfarenhet inom området och vi ser gärna att du har ledarerfarenhet sedan tidigare.

Är vi rätt för varandra?
Inom RISE gillar vi olika och vi är övertygade om att mångfald bidrar till en innovativ miljö där vi tillsammans utmanar gränser och utvecklar ny kunskap och kompetens för framtiden. Vi lovar dig inte ett lätt jobb men vi kan lova en spännande resa där vi tillsammans med engagerade och kompetenta kollegor bidrar till en hållbar framtid och till att säkra ett försprång i den globala konkurrensen. Vill du vara med på resan?

Välkommen med din ansökan!
Låter detta spännande så kom hjälp oss gör världen lite bättre. Om du vill veta mer så är du välkommen att kontakta rekryterande chef och avdelningschef Klara Båth, +46 10 516 66 89. Sista ansökningsdag är den 2 maj 2021.

Våra fackliga representanter är Linda Ikatti, Unionen 010-516 51 61 samt Lazaros Tsantaridis, Sveriges Ingenjörer 010-516 62 21.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes vänligen då vi lyder under Lagen om offentlig upphandling.

Enhetschef, Director, hållbarhet, hållbar konsumtion, klimat, livsmedel, livsmedelsproduktion, jordbruk, marina näringar, Göteborg, Lund, RISE

Om jobbet

Ort

Göteborg eller Lund

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Job type

Ledarskap - chefer

Kontaktperson

Klara Båth
010-516 66 89

Referensnummer

2021/134

Sista ansökningsdag

2021-05-02

Skicka in din ansökan