Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Forum för kemikaliesmart handel: Tema elektronik - lagstiftning och utvärdering av kemikalieskatten

Elektronik finns i en mängd konsumentvaror. Det handlar inte bara om datorer och hushållsapparater, utan allt som innehåller ett batteri eller en elanslutning räknas som en elektronisk produkt. På det här frukostseminariet får du en introduktion till den lagstiftning som gäller för elektronik och du får veta mer om vilken effekt elektronikskatten haft. Välkommen!

Flamskyddsmedel och tungmetaller är exempel på hälso- och miljöfarliga ämnen som kan finnas i olika typer av elektroniska produkter, från en enkel batteridriven leksak till hushållsmaskiner och datorer.

Introduktion till lagstiftningen

Du får en introduktion till RoHS-direktivet, den EU-lagstiftning som reglerar kemikalier i elektronik och vars syfte är att reglera de mest farliga ämnena i elektronik och driva utvecklingen mot substitution till mindre farliga ämnen eller alternativ teknik.

Effekten av kemikalieskatten

I Sverige har vi sedan 1 juli 2017 en kemikalieskatt på viss elektronik som tillverkas i Sverige eller importeras från annat land. Skattens syfte är att minska förekomsten av framför allt flamskyddsmedel i människors hemmiljö, samt att verka substitutionsdrivande. Nu har Kemikalieinspektionen utvärderat effekterna av skatten och kommer att berätta om resultatet. I sin utvärdering har man bland annat analyserat mikrovågsugnar och bärbara datorer före och efter skattens införande. 

Clas Ohlsons arbete med substitution

Johanna Håkansson har rollen som product compliance and sustainability specialist på Clas Ohlson. Hör Johanna berätta om Clas Ohlsons kemikaliearbete, utmaningen med att fasa ut flamskydd ur elektronik och hennes tre tips för framgångsrikt substitutionsarbete.


Datum: 11 mars 2021

Tid: 8:30 - 10:00

Var: Digitalt, du får länk till seminariet vid anmälan

Pris: Kostnadsfritt, men anmälan krävs

Målgrupp: Företag inom detalj- och partihandel. Inköpare, butiks-, miljö- eller kvalitetsansvarig.

Anmäl dig här

Program

+

Om Forum för kemikaliesmart handel

+
Tonie Wickman

Kontaktperson

Tonie Wickman

Rådgivare

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.