CE-märkning och RISE som anmält organ
CE-märkningen är en viktig del av EUs produktlagstiftning och omfattar bl.a. byggprodukter, elprodukter, mätinstrument, maskiner, leksaker och personlig skyddsutrustning.
RISE är anmält organ för ett drygt tiotal CE-märkningsdirektiv eller förordningar. Anmälda organ i Sverige bedöms av Swedac (genom en process som liknar ackreditering) och anmäls därefter till den Europeiska Kommissionen. Förutom relevant teknisk expertis måste anmälda organ även uppfylla krav på bland annat oberoende, opartiskhet och ekonomisk stabilitet.
De säkerhetskrav som ställs på produkterna framgår av särskilda EU-direktiv/förordningar. Tillverkaren intygar att säkerhetskraven uppfylls genom att upprätta en deklaration om överensstämmelse*, samt att sätta CE-märket på produkten. Den kan då marknadsföras på den gemensamma marknaden.
Mer information
Anmält organ
I vissa fall måste tillverkaren ta hjälp av ett anmält organ, notified body, för att styrka att produkten uppfyller kraven. Beroende på produkt, ska det anmälda organet utföra en typprovning och/eller kontrollera den fortlöpande kvalitetssäkringen. Det anmälda organet utfärdar ett intyg eller en rapport, som tillverkaren kan referera till i sin deklaration om överensstämmelse.
RISE är anmält organ för ett stort antal produktområden som omfattar direktiv och förordningar inom både "new approach" och "old approach". En komplett lista över vilka new approach-direktiv/förordningar, och med vilken omfattning, RISE är anmält organ för kan ses på NANDOs lista. Listan uppdateras kontinuerligt.
Olika direktiv
En produkt kan omfattas av flera direktiv/förordningar. Kontakta gärna RISE på ett tidigt stadium för att klargöra vilka krav som ställs på den specifika produkten.
RISEs id-nummer som anmält organ är 0402.
För byggprodukter där det saknas harmoniserade standarder finns även möjligheten att nå CE-märkning via Europeisk Teknisk Bedömning (ETA) som RISE Certifiering också är behörigt för.
Att CE-märka
Följande checklista kan användas inför en CE-märkning:
- Vilket, eller vilka, direktiv/förordningar gäller för den aktuella produkten?
- Finns det en harmoniserad standard som omfattar produkten?
- Skaffa fram direktiv/förordning
- Köp standarder, (t ex från SIS)
- Vilka länder ska produkten användas i? (frågan gäller särskilt för byggprodukter)
- Vilka egenskapskrav gäller i de aktuella länderna?
- Vilka provningar måste utföras av anmält organ? (övriga kan tillverkaren själv utföra eller låta någon utföra - detta gäller framför allt byggprodukter).
- Kontakta ett anmält organ som är anmält för det aktuella direktivet/förordningen, ansök om provning, kontroll och/eller certifiering. (Om man är osäker får man hjälp så att provningsomfattningar mm kan minimeras.)
- Bygg upp, eller anpassa befintlig, kvalitetssäkring av produktionen enligt kraven i direktiv och standard.
- Beställ granskning av kvalitetssäkringssystemet (om så krävs).
- Utforma märkning enligt direktiv/förordning och standard.
- Utforma deklaration om överensstämmelse alternativt en prestandadeklaration (byggprodukt). Mall för detta finns i direktivet/förordningen.
Kontakta gärna RISE i god tid, vi har resurser och möjligheter att lotsa dig fram och hjälpa dig med nödvändiga råd och naturligtvis provningar, kontroller och certifieringar!
*När det gäller byggprodukter, upprättar man en prestandadeklaration enligt byggproduktförordningen.