Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

White paper och vetenskapliga artiklar

Denna sida är under utveckling och kommer fyllas på löpande. 

Varje Forskningsprogram Bioekonomi generar ett antal vetenskapliga artiklar. Det finns de som undrar om det är nödvändigt, det är ju resultaten för industrin som är syftet med forskningen? Men utan ett vetenskapligt angreppssätt är det lätt att hamna vilse och inte ha fakta bakom olika resultat. En viktig pusselbit kanske aldrig blir synlig och resultatet inte det bästa möjliga, i värsta fall är det någon annan som hittar pusselbiten. För forskarna innebär det att vissa genvägar inte kan tas. Den väg som utstakades vid projektets start måste utforskas för att säkerställa att det funna resultatet är det bästa. Att det finns alternativ om genvägen visar sig vara en återvändsgränd, eller att det finns en ännu bättre genväg efter nästa omgång tester. På sikt är det bara vetenskapliga metoder som leder framåt och att arbeta mot en vetenskaplig artikel kräver att sinnet hålls skarpt.

Med detta sagt är erfarna forskare med god magkänsla ändå en viktig faktor för att nå resultat. Men att bara prova olika lösningar baserade på intuition är inte långsiktigt effektivt då ingen kunskapsbas skapas. Till skillnad från innovation och produktutveckling är forskning en noggrann och systematisk process som börjar med att gå igenom tidigare forskning. Så sparas mycket pengar, det är ju ingen poäng att uppfinna hjul som redan finns.

Publika och konfidentiella resultat

Industrinära forskning innebär försiktigt navigerande kring patent och andra immateriella rättigheter vilket medför att många framsteg inte kan bli publika. De konfidentiella resultaten bidrar istället till samhället genom att företagen är konkurrenskraftiga på internationella marknader. Den kunskap som går att publicera kommer att finnas här.

Har du frågor om specifikt område? Gå till Kommande program 2021-2024 och se om du hittar ditt område och en forskare som kan hjälpa dig. Du kan också mejla kontaktpersonen nedan så får du hjälp att hitta rätt forskare.

White paper och vetenskapliga artiklar


Fredrik Aldaeus

Kontaktperson

Fredrik Aldaeus

Projektledare

+46 10 228 45 40
fredrik.aldaeus@ri.se

Läs mer om Fredrik