Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

”Vi bär digitaliseringen i fickan”

Jobb som försvinner och nya som tillkommer. Mänskliga robotar och bilar som kör själva. Digitaliseringen är omfattande, påverkar oss alla och förändrar vårt samhälle. Men hur kommer vår digitaliserade värld egentligen att se ut? Här möter du Per-Erik Holmberg, affärsansvarig hos RISE Viktoria, som resonerar och ger sin syn på digitaliseringen.

Vad tror du att digitaliseringen kommer föra med sig i framtiden?

– Digitaliseringen gör att vi kan lösa många problem både smartare, mer effektivt och enklare. Ta bara det klassiska exemplet om hur vi lyckades hålla kontakten med varandra förr i tiden eller hur vi hittade mötesplatser på stan utan mobiltelefoner. Visst, det funkade, men det är så mycket enklare idag!

Att hålla kontakten digitalt är bara en av alla tjänster som tekniken kan göra för oss redan idag. Men när digitaliseringen nu utvecklas är integriteten en viktig utmaning som måste lösas.

– Jag arbetar själv med digitalisering av transportsektorn och här finns många smarta tjänster vi skulle kunna ta fram. Till exempel att optimera kollektivtrafiken eller förenkla för trafikanter att hitta parkeringsplatser. Men det innebär att vi måste hålla koll på var fordonen befinner sig. Där kommer integritetsfrågan in - vill vi verkligen vara övervakade överallt?

Inom transportsektorn används digitalisering för att utveckla självkörande fordon, till exempel bussar och lastbilar. En fråga som ofta kommer upp i dessa sammanhang är vad som händer med alla yrkesförare, när fordonen kan köra själva.

– Våra arbetsuppgifter kommer att förändras i takt med tekniken. När färre chaufförer behövs försvinner dessa arbeten. Men samtidigt tillkommer nya. I framtiden kanske den som tidigare var lastbilschaufför istället är koordinator och styr och övervakar en hel konvoj med självkörande lastbilar.

Arbetsuppgifterna förändras alltså, vilken effekt har det på våra utbildningar?

– Vi kommer att se nya utbildningar och en ökad utbildningsnivå. Högdigitaliserade länder kräver generellt sett högre utbildningsgrad. När jag växte upp var gymnasieexamen fint och speciellt men idag räknas det nästan som grundskola. Jag tror att detta delvis kan hänga ihop med teknikutvecklingen. Vi går mot ett kunskapssamhälle och vill man hänga med i detta samhälle måste man helt enkelt ha kunskap.

Smarta telefoner och datorer har ju funnits ett tag, hur kommer det sig att det är så hett att prata om digitalisering just nu?

– En anledning är nog att användning och tillgång har ökat mycket den senaste tiden, vi har tillgång till datorer och telefoner var vi än är. Vi bär med oss digitaliseringen i fickan. En annan anledning är att det har gått från nördkunskap till allmänkunskap. Det förväntas även vara åtkomligt. Jag var själv hos läkaren nyligen och medan jag satt i väntrummet tittade jag igenom mina gamla journaler via telefonen, vi förutsätter helt enkelt att det mesta ska vara digitalt idag!

Per-Erik Holmberg

Gör: Affärsansvarig på RISE Viktoria 

Fördel med digitaliseringen: Det ökar nyttjandegraden på våra resurser.

Utmaning med digitaliseringen: Att utveckla smarta lösningar utan att göra våld på den personliga integriteten.

Favoritapp: Jag hoppas att det snart kommer ”mobilitet som tjänst”-appar där du prenumererar på mobilitet istället för att du äger en egen bil.

Published: 2018-09-24