Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Var i huden hamnar ämnena i din hudkräm?

Om du stryker på en kräm eller ett läkemedel på huden - hur långt tränger det in, och var hamnar det? En ny metod för att undersöka hur främmande ämnen tas upp genom huden kan komma att få avgörande betydelse för utformningen av både nya kosmetiska produkter, och läkemedel. 

Vår hud är en effektiv barriär, som hindrar att olika ämnen tränger in i, eller lämnar, våra kroppar. Denna funktion hos huden är viktig för vår hälsa, men ibland vill vi att exempelvis hudvårdsprodukter eller läkemedel på ett kontrollerat sätt ska tränga in i eller igenom huden.

RISE har i samarbete med L´Oreal Research and Innovation utvecklat en metod för att se hur främmande ämnen kan penetrera hudens barriär och var i huden de slutligen hamnar. Genom att samtidigt kartlägga hudens egna struktur och kemiska sammansättning ger metoden även möjlighet att undersöka hudens status och hur den påverkas av de ämnen som applicerats på huden.

Tvärsnitt av huden

Den nya metoden omfattar ett flertal tekniker, som kompletterar varandra. Det ämne som ska studeras stryks på ytan av ett humant hudprov, och L’Oreal undersöker i en inledande analys koncentrationen av detta ämne i de tre huvudsakliga hudlagren: stratum corneum, underliggande epidermis och dermis. Hudprover som bestrukits på samma sätt har sedan skickats till RISE, som i sin tur tagit fram tvärsnitt av huden, vilka sedan har undersökts med en typ av kemisk mikroskopi.

– Vi har analyserat de här proverna med en metod som heter ToF-SIMS. Man får då fram bilder av hudtvärsnittet som visar utbredningen av olika kemiska föreningar, en bild för varje ämne, bland annat det ämne som tidigare strukits på hudytan. Vi kan se hur långt ett ämne trängt in i huden och var det har hamnat, till exempel om det har bundits till några speciella strukturer i huden, säger Peter Sjövall, forskare på RISE.

Viktigt för framtida produkter

Informationen som forskarna kan hämta genom metoden, är av avgörande betydelse för utvecklingen och utformningen av både kosmetiska produkter och läkemedel. Metoden är även användbar när det gäller att förstå hudsjukdomar eller skadliga effekter av hudkontakt med vissa ämnen.

– Med den här tekniken kan man se inte bara de främmande ämnen som penetrerat huden, utan även utbredningen och sammansättningen av hudens naturliga biomolekyler. En viktig del av dessa är lipider, eller fettmolekyler, vilka är speciellt viktiga just för barriäregenskaperna. Med den här metoden kan vi se både hur hudens egna sammansättning förändras, och var ämnet som vi lade på ytan befinner sig, säger Peter Sjövall.

Nu vet vi var ämnena hamnar

Den stora skillnaden mot traditionella sätt att mäta hur olika ämnen tas upp av huden, är att de inte ger en exakt bild av var ämnet hamnar – någon som nu är möjligt. När det gäller produktutveckling av kosmetiska produkter eller mediciner är det nödvändigt att ta reda på i detalj var de olika aktiva komponenterna, som har till syfte att ändra eller förbättra hudens egenskaper, tränger in och var de hamnar.

– När det gäller kosmetisk produktutveckling är det nödvändigt att kontrollera exakt lokalisering av aktiva föreningar i de övre hudlagren och hur det interagerar med endogena strukturer, säger Gustavo S. Luengo, forskare vid L'Oréal Research and Innovation och medförfattare av artikeln

Men metoden är intressant även ur ett bredare perspektiv.

– Det är intressant för alla som sysslar med hudforskning och hudrelaterade produkter, att se hur saker och ting tränger in och hur huden svarar på olika typer av hudbehandlingar, säger Lisa Skedung, forskare vid RISE.

 

Studien publiceras i tidskriften Scientific Reports, med titeln ”Imaging the distribution of skin lipids and topically applied compounds in human skin using mass spectrometry”.

Published: 2018-12-20