Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Vanliga frågor om 5G

Mikhail Popov är senior forskare på RISE. Här svarar han på internets just nu vanligaste frågor om 5G.

Hur kommer 5G fungera?

5 står för femte och G står för generation så det är nästa generations mobila nätverk som en vidareutveckling av 4G. Det kommer att koppla ihop mobila enheter med basstationer på högre frekvenser och kommer att tillåta mycket högre uppkopplingshastigheter upp till flera gigabit per sekund.

Kommer 5G vara farligt?

Det finns inget som tyder på att 5G kommer att vara annorlunda än 4G i denna aspekt. Tillverkare av mobila enheter förväntas följa rekommendationer om strålningen och strålningen från basstationer är generellt mycket svagare på mottagarens sida än från telefonen.

Hur kommer 5G förändra världen?

Man kommer att koppla ihop användare och prylar med högre hastighet mindre fördröjning och flera prylar samtidigt. 5G har bättre flexibilitet och skalbarhet än tidigare generationer av mobila nät.

Kommer 5G ersätta fiber?

5G och fiber kompletterar varandra. Fiber kopplar ihop basstationer och noder i 5G-nätverk. När det gäller den trådlösa upplevelsen visar vår forskning att en 5G-baserad lösning kommer att kosta generellt mer än fiber. Det är dock möjligt att 5G kommer att dominera i glesbygda områden. Vi ser dock på dom två lösningarna som kompletteringar till varandra för en robust upplevelse.

Hur kommer 5G påverka miljön?

Högre frekvenser betyder tätare placering av basstationer så vi kanske kommer att se fler master. Å andra sidan innebär det också mindre och förhoppningsvis snyggare antenner.

Kan 5G orsaka hälsoproblem?

Vi känner inte till något idag som tyder på att 5G kan orsaka hälsoproblem.

När kommer 5G slå igenom?

I Sverige beror det mycket på licensieringen av frekvensband som kommer att regleras av PTS (Post- och telestyrelsen). Vi tror att tekniken kommer att smyga in i våra liv under de närmaste åren.

Published: 2020-08-12
Mikhail Popov

Kontaktperson

Mikhail Popov

Senior Forskare

Läs mer om Mikhail

Kontakta Mikhail
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.