Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

”Vackra ord löser inte framtidens klimatutmaningar”

Vår miljöbelastning måste minska och ett hett diskussionsämne är att byta ut fossila produkter till biobaserade alternativ. Men att ersätta allt fossilt med biobaserat är inte alltid den bästa lösningen.

Många av de material och råvaror vi använder idag är fossilbaserade och skulle kunna bytas ut till biobaserade alternativ. Plastförpackningar är ett exempel, men även bränsle, kemikalier och kläder kan ersättas. Men går det att ersätta allt?

– Vi skulle kunna ersätta väldigt många fossilbaserade produkter, men jag vet inte om vi ska. Det finns en hållbarhetsaspekt även när det gäller biobaserade material, menar Dina Dedic, som är forskningsledare inom Bioekonomi på RISE.

Tillgången på biomassa är begränsad och skogen måste fortsätta utnyttjas på ett hållbart sätt som inte påverkar miljö och ekosystem. Istället för att stirra oss blinda på vilka produkter vi kan tillverka i biobaserade material är det viktigare att se helheten och att göra ett systemskifte.

– Vackra formuleringar och coola projekt räcker inte för att ta ett riktigt grepp om framtidens klimat- och miljöutmaningar, vi måste arbeta med sådant som verkligen gör skillnad i stort, säger Dina Dedic.

Att göra ett systemskifte och att göra skillnad handlar bland annat om att bättre utnyttja befintliga resurser.

– Som exempel har vi tagit fram ett pappersmaterial av jeansdamm. Vi använde skräp från textilindustrin som vi blandade med pappersmassa och slutprodukten blev ett riktigt bra papper. Detta visar hur vi kan utnyttja våra resurser effektivt, förklarar Dina Dedic.

Kvinna med vit t-shirt och röd kjol
Dina Dedic, forskningsledare inom Bioekonomi på RISE.

Olika material för olika ändamål

Huvudfokus inom området Bioekonomi är att försöka tänka strategiskt kring vad som faktiskt kan återanvändas och vad som skulle kunna bytas ut till biobaserat. Plast är ett exempel på en vaneprodukt i samhället idag, men som orsakar både nedskräpning och mikropartiklar i haven. Vi behöver bli bättre på att återanvända och återvinna plasten, men också ersätta den med biobaserade alternativ.

– I vissa fall är det mer hållbart med plast, i andra fall är det bättre att använda fiberråvaror som exempelvis papper. Vi har inte alla svar idag, men vi jobbar med att förstå vilken roll biobaserade material bör ha, förklarar Dina Dedic.

Fördelen med papper är att det ofta finns bra system för insamling och återvinning. Papper ger inte heller lika stor skada på marina ekosystem om det läcker ut, eftersom cellulosa finns där naturligt.

– Detta kan dock kompliceras om det finns andra komponenter i papper som kan skada, till exempel ytbeläggningar och tryckfärg. Det handlar i slutändan om att förstå vilket materialalternativ som är bäst för olika ändamål givet olika hanteringssystem och styra materialutveckling därefter, avslutar Dina Dedic.

Bioekonomi

Området bioekonomi samlar allt bidrag till ekonomin, som kommer från biobaserad råvara. Tanken är att samhället ska luta sig mot en biobaserad plattform, något som även ska genomsyra samhället. På RISE samarbetar forskare från olika expertområden i en rad projekt, där den gemensamma nämnaren är bioekonomi.

Läs mer om bioekonomi

Published: 2018-09-24

Kontaktperson

Dina Dedic

Business Office Manager

Läs mer om Dina

Kontakta Dina
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.