Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Stöd till små- och medelstora företag under corona­pandemin

Kristider kan innebära utmaningar när marknader försvinner. Men krisen kan lika gärna föra med sig möjligheter. Nya marknader öppnas upp. Det frigörs tid för kompetens- och produktutveckling. Stöd finns att söka för att ställa om verksamheten så att den står starkare efter krisen. RISE har 2800 experter och unika resurser för bland annat test och verifiering och kan stötta små och medelstora företag med bland annat produktanpassning för nya marknader, utbildning för miljötålighet och omställning eller finansieringsrådgivning för denna typ av insatser.

Varje år tar över 7 500 små och medelstora företag hjälp av RISE för att utveckla sin verksamhet. För RISE, som är ett statligt ägt forskningsinstitut, har just små och medelstora företag en särskild prioritet. 

– Att stötta just små och medelstora företag är en väldigt viktig del i vårt uppdrag. Det är kanske inte så konstigt eftersom mer än 65 procent av alla jobb inom näringslivet finns just i de här företagen, säger Anders Persson, chef för avdelningen för små och medelstora företag på RISE.


Experter och testmiljöer

På RISE finns cirka 2 800 experter inom alla möjliga områden och forskningsinstitutet ansvarar också för hundratals olika testmiljöer där ett företags material, produkt, tjänst eller process kan skalas upp och testas under verkliga förhållanden.

– Det finns ingen motsvarighet till det här i Sverige. RISE är väldig stort med en massa olika unika kompetenser under samma tak som man kan ta del av istället för att som tidigare vända sig till en rad olika forskningsinstitut. I vårt uppdrag ingår också att du ska ha lika stor tillgång till våra experter och testmiljöer oavsett var du bor i landet, säger Anders Persson. 

Vad kan RISE då hjälpa ditt företag med? Svaret är det mesta, allt från forskning och utveckling till industrialisering, kvalitetssäkring och omvärldsanalyser.

– Vi hjälper alla former av företag, från de som ligger längst fram inom teknik- och innovation till företag som har behov av kompetensutveckling med all den omställning som nu sker med digitalisering eller automatisering. Eller kanske om den marknad ditt företag verkar på efterfrågar något som du vill utveckla eller om du vill in på en helt ny. Vi hjälper också till med verifiering och certifiering eller utvärdering och uppskalning av processer, säger Anders Persson.

Vill du bli kontaktad?

RISE supportavdelning för små och medelstora företag ger stöd och expertishjälp i hela landet. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

13 + 7 =

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter

Supportavdelning för små- och medelstora företag

För att stötta och underlätta för små och medelstora företag, vilket innebär företag med max 250 anställda och en årsomsättning på högst 50 miljoner euro eller högst 43 miljoner euro i balansomslutning, finns en särskild supportavdelning på RISE. På supportavdelningen finns också ett antal regionala kontaktpersoner som kan träffa företag ute i landet. 

– Supportavdelningen ska vara en enkel och snabb ingång för små och medelstora företag och då ser vi till att man får det stöd och den expertishjälp företaget behöver. Vi har också ett nära samarbete med andra företagsstödjande aktörer som exempelvis Almi, IUC, inkubatorer och Science parks, säger Susanna Kindberg, samordnare för den operativa stöttningen av små och medelstora företag på RISE. 


Supportavdelningen ska vara en enkel och snabb ingång för små och medelstora företag

Har man som företag en specifik teknisk utmaning eller fråga man behöver hjälp med tipsar Susanna Kindberg om att inte vänta för länge med att ta kontakt med RISE. Ju tidigare RISE kommer in i bilden desto bättre. 

– Vi rekommenderar verkligen att man tar kontakt med oss i ett tidigt skede. Att ta reda på vilka regelverk och krav som till exempel en specifik produkt omfattas av är sånt som vi kan hjälpa till med och tar man en diskussion med oss tidigt i utvecklingsprocessen minimerar man risken att stå där med en färdig produkt som inte uppfyller kraven från marknaden, säger hon. 

Finansieringsrådgivning

Förutom mer företagsspecifika frågor hjälper supportavdelningen också till med att söka efter möjliga bidrag och stöd som kan finansiera eventuella projekt som görs tillsammans med RISE. Kontaktar man supportavdelning kan man även få möjlighet till ett antal kostnadsfria timmars rådgivning. 

– Det finns många olika regionala och nationella stöd som små och medelstora företag kan söka för till exempel ett forskningsprojekt, en verifiering eller någon form av förstudie, säger Susanna Kindberg. 


Anders Persson

Kontaktperson

Anders Persson

Chef SME

+46 10 516 61 67
anders.s.persson@ri.se

Läs mer om Anders

Susanna Kindberg

Kontaktperson

Susanna Kindberg

Samordnare SMF support

+46 10 516 55 54
susanna.kindberg@ri.se

Läs mer om Susanna