Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Spetskompetens och partnerskap inom läkemedels­utveckling

Genom att samla många av de funktioner som behövs för utveckling av en potentiell läkemedelskandidat under ett och samma tak erbjuder RISE ett unikt partnerskap för allt från små universitetsanknutna start-ups till stora läkemedelsbolag.

Utveckling av läkemedel kräver en strukturerad process och tillgång till specialister inom flera områden.

– Inom RISE har vi kompetens att stötta våra kunder hela vägen i utvecklingen från en läkemedelskandidat till kliniska studier, säger Håkan Hollmark, försäljnings- och marknadschef på RISE. 

Farmaceutisk utveckling av en substans med potential att bli ett läkemedel omfattar bland annat toxikologiska tester, bioanalys, syntes, kristallisation, formulering och tester av möjligheten att skala upp produktionen. Allt finns hos RISE. Och skulle behov dyka upp som vi inte kan hantera själva har vi ett omfattande nätverk inom akademin som vi samarbetar med. 

– Mycket av detta kan även göras i låglöneländer, men vi har allt samlat och erbjuder dessutom ett mervärde i och med att vi hela tiden guidar våra kunder i regelverket och hjälper dem att fatta smarta beslut som spar pengar i det långa loppet. Vi tar ansvar för ett projekt från start till mål, även om det dyker upp problem på vägen, säger Håkan Hollmark. 

Gedigen bakgrund inom industriforskning

Verksamheten finns i huvudsak på AstraZenecas område i Södertälje. När AstraZeneca 2012–2013 lade ner sin forskning och utveckling i staden rekryterades flera av forskarna inom pilot och processutveckling till RISE, som också tog över en del av lokalerna. De anställda har med andra ord en gedigen industriforskningsbakgrund och tillgång till både teknik- och tillverkningslaboratorier. Vi har spetskompetens och vet hur ett läkemedelsföretag fungerar och vi går in i en partnerroll med kunden och tillsammans jobbar vi för att stärka deras utvecklingsprojekt. Dessutom äger kunden all sin IP vid samarbete med RISE.

– När det är dags att testa uppskalning kan vi bygga upp en liten modellfabrik där allt är mobilt och kan byggas om för varje projekt, berättar Håkan Hollmark.

Hur kan vi hjälpa dig?

RISE erbjuder expertis och stöd genom hela utvecklingsprocessen för läkemedel. Fyll i formuläret så hör vi av oss!

Namn
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter

Biologiska läkemedel framtiden

I dag går läkemedelsutvecklingen i allt högre grad mot immunterapier och biologiska läkemedel som kan ge en mer effektiv behandling för bland annat cancerpatienter jämfört med traditionella läkemedel. RISE har identifierat detta som ett framtida utvecklingsområde och har bland annat spetskompetens inom formulering, läkemedelstillförsel (drug delivery) och depåpreparat (controlled release) av biologiska läkemedel.

– Vi vilar på en stadig grund och på de här områdena är vi mycket starka, konstaterar Håkan Hollmark.Sedan 1 januari 2019 ingår också en enhet för säkerhetstestning och säkerhetsbedömning av läkemedelskandidater i RISE. Enheten med egna testlaboratorier har experter och personal med mångårig erfarenhet från läkemedelsindustri.

Vi vet hur ett läkemedelsbolag fungerar

I nuläget arbetar cirka 140 personer, av vilka två tredjedelar är disputerade, med frågor som rör läkemedelsutveckling i någon form på RISE. Tillsammans arbetar de med över hundra kunder, både svenska och internationella.

– Bland annat väljer större internationella läkemedelsbolag att använda oss som förlängning av deras egen forsknings- och utvecklingsverksamhet och tecknar FTE-avtal, vilket innebär att det finns en heltidsanställd person här hos oss som står till bolagets förfogande under en på förhand definierad period, ofta under flera år, säger Håkan Hollmark.

– De här företagen ser oss i princip som en avdelning inom det egna företaget. Vi vet hur ett läkemedelsbolag fungerar.

Håkan Hollmark

Kontaktperson

Håkan Hollmark

Försäljning-och Marknadschef

+46 10 516 65 57

Läs mer om Håkan

Kontakta Håkan
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.