Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Solstrålning orsakade miljögifter i handskar

I samband med en tillsyn besöktes en butik för att kontrollera att alla produkter i butiken uppfyllde gällande miljölagstiftning. Det visade sig att några handskar som hängde nära fönstret i butiken hade höga halter av sexvärt krom, ett ämne som är förbjudet i EU.

Företaget Snickers Workwear riskerade höga böter när man vid en tillsyn fann förbjudna kemikaliehalter i deras handskar. De blev både förvånade och arga – de visste att de inte hade använt ämnet i någon av alla de tillverkningsprocesser som handskar genomgår. Men testerna visade tydligt att det ändå fanns där. Hur hade det gått till?  Företaget vände sig till RISE som gjorde en grundlig undersökning.

Solljus förändrade kemikalierna

Efter ett gediget detektivarbete hade man listat ut vad som hänt. Det visade sig att handskarna var garvade med trevärt krom och återfettats med fiskolja varvid det trevärda kromet omvandlats till sexvärt, vilket förklarade fenomenet. Att handskarna dessutom utsattes för solljus, som också kan orsaka bildning av sexvärt krom, gjorde inte saken bättre.

Handbok via kemikaliegruppen

Resultatet av undersökningen blev dels att Snickers Workwear vet hur de ska göra för att undvika problemen, men också en guide/handbok. Denna har alla företag som ingår i RISE kemikaliegrupp nu fått tillgång till för att få kunskap att förhindra att hamna i samma situation.

− Det som inträffat är tråkigt, men att vi är glada att det uppdagades så att vi har kunnat återkalla produkterna från marknaden eftersom vi vill att våra kunder ska använda säkra produkter. Vi har verkligen uppskattat samarbetet med RISE gällande att reda ut det som inträffat och framför allt känns det bra att vi nu förbättrat vår kravställning när det gäller läder, säger Henry Lundberg, R&D Manager Snickers Workwear.

Profile image

Lisa Schwarz Bour

Enhetschef

+46 10 228 48 07
lisa.bour@ri.se

Läs mer om Lisa