Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Smart glas i framtidens bilar

Bilindustrion förändras snabbt. I takt med att tekniker som självkörande bilar och nya mobilitetstjänster växer fram blir glasets mångsidighet en viktig del i utvecklingen. Elbilstillverkaren NEVS har samarbetat med RISE för att få tillgång till ny kompetens.

NEVS grundades 2012 och baseras på gamla Saab Automobile i Trollhättan. Företaget räknar med att ha en fabrik för elbilar i Kina igång under 2018. Även om den nya produktionsenheten prioriteras allra högst, behöver de samtidigt identifiera och utvärdera nya innovativa tekniska lösningar för framtidens fordon. I dagsläget pågår ett tiotal externa FoU-satsningar, och inom projektet Glass Reality undersöker NEVS och RISE möjligheterna att integrera smarta glas-funktioner i fordonet.

Bodil Ahlström, projektledare vid NEVS med ansvar för forskningsportföljen och externa nätverk, kom i kontakt med RISE forskningsteam inom glas 2015.

– Under ett besök hos RISE i Växjö fick jag inblick i hur man inom forskningsområdet glas arbetar både experimentellt och generellt med glas som material. NEVS är duktiga på att använda glas i själva produkten, som ett medel att konkurrera med. Men vi har inte den grundliga kunskapen om materialegenskaper som RISE forskare har, berättar hon.

Kan man använda glaset som varningssystem?

Det man tittat närmare på är vilka behov som kan finnas hos framtidens fordonsanvändare i kombination med glasets funktionalitet. Kan man använda glaset som varningssystem, för att till exempel indikera att det finns hinder på vägen? Eller kan glaset användas som en digital informationsskärm som hälsar föraren välkommen, bekräftar bokning vid biluthyrning och visar integrerade kartfunktioner. Möjligheterna är många.

– Trender som självkörande fordon och bildelning har skyndat på utvecklingen av smarta funktioner. Användare börjar förvänta sig samma funktioner i ett fordon som en smartphone erbjuder, säger Jerry Eriksson som arbetar som projektledare inom forskningsområdet glas på RISE.

Bodil Ahlström tror att projektet får en fortsättning när NEVS utvecklar nästa generations produkter.

– Det kommer ge oss en palett av tekniska möjligheter att välja mellan. Det är viktigt för oss att samarbeta med andra parter, det är ett sätt att få tillgång till kompetens på ett effektivt sätt. Med flera parter som delar på projektbudget, kan vi också skapa ett större projektinnehåll, säger Bodil Ahlström.

Fakta

NEVS grundades 2012 när företaget köpte Saab Automobile. NEVS designar och producerar elbilar och mobilitetslösningar.

RISE forskning inom glas finns huvudsakligen i Växjö och arbetar tillsammans med bygg- och fordonsbranschen, samt till viss del även med informations- och kommunikationsteknik.

Published: 2018-10-02