Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Clowner app

Sjukhusclowner blir digitala i ny app

Östergötlands sjukhusclowner arbetar för att glädja barn inlagda på sjukhus i Linköping, Norrköping och Motala. För att öka deras närvaro i barnens liv skapades i samarbete med RISE appen Clownerna!

Utöver de fem ideellt arbetande finns det en heltidsanställd clown i Östergötland, men sammantaget är det inte särskilt ofta barnen kan möta clownerna i den fysiska verkligheten. Det var därför sjukhusclownerna i januari 2017 hörde av sig till RISE med idén om en app. Som en väg för barn och clowner att hålla kontakt med varandra mellan tillfällena då de möts.

– Appen skulle funka på läsplattor som barnen ofta har tillgång till på sjukhuset. Läsplattor innebär en möjlighet för barnen att få underhållning och stimulans och blir en slags livlina, som underlättar för barnen och familjerna att ta sig igenom tiden på sjukhuset, säger Madeleine Kusoffsky, interaktionsdesigner på RISE.

Spel och lekar med clownerna

Önskemålet var redan från början en app med flera olika funktioner. Här skulle barnen själva kunna se när vilken clown kommer till vilket sjukhus. Här önskade man med clownerna som utgångspunkt skapa spel och lekar som bygger på de sex karaktärerna hos Boris, Sigrid, Bruno, Karlvon Tratt, Rakel och Rosa, som clownerna heter.

– Barnen skulle känna igen sig i språket, leksakerna och pedagogiken clownerna använder vid sina besök på sjukhusen. En annan viktig funktion som önskades var möjligheten för barnen att kunna kommunicera med clownerna via appen.

Gratis app för alla

Det var mycket grafiskt och visuellt innehåll som behövde skapas. Många små spel och användartestar som tar tid. Efter närmare två års samarbete på deltid mellan clowner, apputvecklare och en student från medieteknikprogrammet vid Linköpings universitet som gjorde sitt exjobb, släpptes i augusti 2018 appen Clownerna! som nu kan laddas ner gratis från appstore och Google Play.

– För oss var det ett lekfullt arbete. Och roligt att få samarbeta med en ideell verksamhet. Det ger stor tillfredsställelse att kunna släppa någonting gratis som är till ett gott ändamål, säger Madeleine Kusoffsky.

Appen har utvecklats av RISE som är en del av Visualiseringscenter C, med ekonomiskt stöd av Jacob Wallenbergs stiftelse och Visual Sweden. Det är troligt att den östgötska clown-appen kommer att spridas till andra håll i landet.