Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Scent by RISE - parfymförpackningar i wellpapp

Parfymförpackningar i wellpapp ska visa hur materialet kan användas i helt nya användningsområden, som till exempel skönhetsindustrin. Det är tanken bakom Scent by RISE. Att jobba med demonstratorer har varit ett framgångsrikt recept för att visualisera forskningsresultat.

Det går lättare att förstå att något faktiskt är tekniskt möjligt att producera samtidigt som de ger upphov till idéer om olika användningsområden för exempelvis ett nytt material.

Wellpapp är ett välkänt och väl använt förpackningsmaterial, inte minst nu i den blomstrande e-handeln. Men det finns fortfarande en stor utvecklingspotential, till exempel när det gäller att göra små förpackningar. Med nya och bättre materialegenskaper öppnar sig helt nya användningsområden.

Test med parfymförpackningar som doftar

För att demonstrera hur well skulle kunna växa inom skönhetssegmentet genomförde två praktikanter från Nackademin i Stockholm ett arbete på RISE under ledning av Karin Edström inom enheten Papperstillverkning och förpackning. Så här tänkte de båda Elin Strid och Malin Landerstedt kring valet att göra parfymförpackningar som demonstratorer:

– Med tunnare wellkvaliteter kan man skapa mindre och eleganta förpackningar som i jämförelse med kartong har fler skyddande egenskaper, bättre hållbarhet samt skapa mervärde för kunden till exempel genom ”second use”.

Tillverkat i RISE pilotmiljö FEX

Scent by RISE är en serie om tre förpackningar där råvaran bestämmer både doft och förpackning. Papperet till samtliga förpackningar är tillverkat i RISE pilotmiljö FEX. En viktig del i arbetet har enligt Karin varit att testa och lära oss att gå hela vägen från fiber till wellåda med repeterbarhet i varje steg, och att därmed också kunna karaktärisera ”hela vägen”.

Published: 2018-10-05
Sandra Pousette

Kontaktperson

Sandra Pousette

Projektledare

Läs mer om Sandra

Kontakta Sandra

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.