Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Samverkan för att nå transport­sektorns klimatmål

År 2030 ska klimatpåverkan från Sveriges transportsektor ha minskat med 70 procent jämfört med år 2010. För att nå dit krävs en stor omställning när det gäller våra drivmedel, fordon och beteenden. 2030-sekretariatet samlar en mängd partners som arbetar tillsammans för att nå målet.

Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet

Med en stark fordonsindustri, drivmedelsbolag som investerar i förnybara biobränslen och en världsledande telekomsektor har Sverige unika förutsättningar att bli ett föregångsland i omställningsarbetet till hållbara transporter.

– Det intressanta är att om vi gör rätt nu så kommer folk att skrika efter produkter från Sverige år 2030. Satsar vi nu kommer vi att bli en riktig framgångsfaktor i Europa, säger Jakob Lagercrantz som är vd för 2030-sekretariatet.

Med en lång erfarenhet av miljöarbete inom Greenpeace Sverige, ett miljökonsultföretag och som ordförande i organisationen Gröna bilister har Jakob Lagercrantz följt utvecklingen inom miljöpolitiken under många år. År 2013 var han med och grundade 2030-sekratiatet där bland annat RISE är en medverkande partner.

– Vi har ju vetat om problemen under lång tid samtidigt som det har hänt väldigt lite. Nu när det verkligen börjar hända saker och investeringarna sker måste vi accelerera arbetet med omställningen.

Vi kommer att klara att nå målet om vi lägger manken till och jobbar åt samma håll

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
13.Bekämpa klimatförändringarna

2030-sekretariatet arbetar som prognosmakare, pådrivare, omvärldsanalytiker tillsammans med aktörer inom näringsliv, civilsamhälle, myndigheter och politik för att Sverige ska nå riksdagens tuffa klimatmål för transportsektorn.

– Vi kommer att klara att nå målet om vi lägger manken till och jobbar åt samma håll. Det behövs stora förändringar. Förutom omställning när det gäller bilar och bränslen måste vi satsa på att lägga om vårt beteende. Här kan vi bygga på det som hänt under coronapandemin och exempelvis börja arbeta mer på distans. Det betyder inte att vi inte ska träffas fysiskt, men att vi dubblar och faktiskt lägger till den digitala dimensionen.