Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

”Samhällsfunktioner måste fungera även när systemet ligger nere”

Jobb som försvinner och nya som tillkommer. Mänskliga robotar och bilar som kör själva. Digitaliseringen är omfattande, påverkar oss alla och förändrar vårt samhälle. Men hur kommer vår digitaliserade värld egentligen att se ut? Här möter du Sverker Janson, forskningsledare hos RISE, som resonerar och ger sin syn på digitaliseringen.

Varför är det så stort fokus på digitalisering just nu tror du?

– Digitaliseringen är en av de största och snabbaste förändringar som driver vår vardag och därför kommer det högt upp på agendan. Ordet digitalisering började användas mer allmänt för fem-sex år sedan men själva datoriseringen har ju pågått oavbrutet sedan datorn uppfanns. Digitaliseringen tog rejäl fart när internet och smarta mobiler kom, men den är fortfarande på ett tidigt stadium.

Hur ser vårt samhälle ut om 50 år?

– Man brukar säga att vi människor överskattar vad som kommer att hända på kort tid men underskattar vad som händer på längre tid. 50 år är en väldigt lång tid när vi pratar om digitalisering! Vid det laget tror jag att AI är långt mer utvecklad, med maskiner som kan tänka som vi människor. De flesta arbeten kommer också att vara automatiserade.

Vården är ett område där digitaliseringen är på frammarsch. Vad tror du om framtidens digitala sjukhus?

– Om jag skall spekulera tror jag att sjukvården kommer att vara helt förändrad. Diagnostik, rådgivning och förskrivning av läkemedel kommer att ske automatiserat i hemmet och ersätta både primärvården och stora delar av specialistvården. Hälsokontroller kommer att ske kontinuerligt med sensorer i omgivningen och som du bär på dig, även som implantat. Långt mer hälsovård kommer att vara friskvård och hjälpa oss att leva hälsosamma liv. När du väl besöker ett framtida sjukhus träffar du fler AI-system än människor och din kirurg är troligen en robot!

Men vad händer om en sådan viktig del av samhället plötsligt en dag ”ligger nere”?

– Sårbarheten är helt klart en utmaning och vi måste lägga stor energi på att göra den digitala infrastrukturen robust. Vi kan jämföra med att sjukhuset får strömavbrott, då ska det finnas en backup för att kunna köra alla viktiga funktioner. På liknande sätt måste det vara med det digitala samhället. Oavsett vilken del i samhället som ”ligger nere” ska det fungera ändå. Mycket av det arbete jag och mina kollegor gör handlar om att se till att det går att lita på tekniken så att vi kan säkerställa viktiga funktioner i samhället.

Många funderar över hur jobben förändras i framtiden, hur kan vi hantera detta?

– På kort sikt tror jag inte att våra jobb påverkas så mycket av automation men på längre sikt är det en utmaning att skapa nya jobb. Många anser dock att det inte behöver bli ett problem, vi kan till exempel arbetstidsförkorta och experimentera med basinkomst. Man måste komma ihåg att digitalisering i grunden är positivt. Den gör oss mer produktiva, ökar vårt välstånd och vår livskvalitet. Tack vare digital teknik kan vi få ett hållbart samhälle och utveckla allt från smart jordbruk med liten vattenanvändning till självkörande elbilar som släpper ut mindre föroreningar. Utmaningen blir att fördela välståndet och erbjuda mål och mening för alla, även till dem utan lönearbete i dagens mening.

Sverker Janson

Fördel med digitaliseringen: Det blir möjligt för människor att få ett bättre liv på planeten.

Utmaning med digitaliseringen: Makten blir koncentrerad till färre personer, till exempel stora globala företag.

Favoritapp: Anki/AnkiDroid/AnkiMobile!

Publicerad: 2018-09-24
Sverker Janson

Kontaktperson

Sverker Janson

Enhetschef

Läs mer om Sverker

Kontakta Sverker
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.