Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Robot tar över komposittillverkning

Genom att automatisera komposittillverkning är det möjligt att sänka kostnaderna med upp till 15 procent. Dessutom blir arbetsmiljön bättre och kvaliteten jämnare.

Att införa robotar i tillverkningen av kompositer innebär många fördelar. Tillverkningskostnaden kan minskas samt att vissa kroppsligt krävande moment i tillverkningen kan tas bort. Roboten har dessutom inga “dåliga dagar” och på så sätt är det möjligt att garantera ett jämnare resultat.

Komposittillverkning i låga volymer

Tillverkning av låga volymer av kompositer sker idag manuellt och RISE har tittat på hur processen skulle kunna automatiseras genom att istället använda robotar under tillverkningen.

Det finns vanligen flera krävande moment när kompositstrukturer tillverkas, bland annat ska olika kompositskikt monteras ihop. Detta innebär att material skall skäras och pusslas ihop med rätt fibervinkel på rätt position. Därefter formas materialet genom att värma, trycka och skrapa ner det över en form. Skikten är kladdiga och det kan även bildas veck då de ska formas. Momentet kan jämföras med att försöka forma ett papper över en kula, det blir ett visst överskott av papper som måste ta vägen någonstans.  

Snabbare, enklare och billigare

Tack vare att låta en robot göra det här jobbet blir monteringen snabbare och enklare, samt produktionskostnaderna lägre. RISE har gjort försök tillsammans med Saab och KTH som visar att robotar kan göra dessa krävande moment och nu ska automatiseringen vässas ytterligare. Målet för Saab är att fortsätta automatiseringen i sin produktion.


Publicerad: 2019-03-18