Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Plast från återvunna kablar får nytt liv

Kabelplast är en utmaning för återvinnare av flera skäl. Särskilt svårt anses det vara att återvinna tvärbunden polyeten, PEX, som används i kraftkablar men nu är det möjligt och kabeltrummor produceras med återvunnen PEX.

Kablar har återvunnits i decennier på grund av metallernas höga värde men för kabelplast är återvinningsgraden låg. Vanligtvis hamnar plasten i brännbart avfall. När kablar återvinns genereras mycket plastavfall men också i kabelproduktionen där omkring fem procent av plasten blir skrot.

Metod för återvinning av kablar

Plast i kablar har mycket hög kvalitet och lång livslängd och är därför lämplig för återvinning. Metoder har utvecklats för att separera och uppgradera de olika plasterna till nya råvaror som kan användas till nya produkter.

En metod har utvecklats för återvinning av tvärbunden polyeten (PEX). Metoden har testats och vidareutvecklats i samarbete med Axjo Plastic och NKT i Falun. PEX-kabelspill från kabelindustrin sorterats, mals, blandas med polypropen (PP) och formsprutas till kabeltrummor på Axjo Plastic. 

I dag används återvunnen PEX från kabel i stora kabeltrummor. Avsikten är att endast använda återvunnen plast i kabeltrummorna, PEX och PP. Jämfört med nyråvara är materialkostnaden omkring hälften och dessutom sparas cirka två kilo koldioxid per kilo återvunnen plast. Jacob Nilsson på Axjo ser positivt på samarbetet.

Retursystem för återanvändning och återvinning

Ett retursystem på kabeltrummor har införsts och begagnade kabeltrummor returneras till Axjo. Trummorna återanvänds flera gånger och när de blir skadade kan materialet återvinnas till nya kabeltrummor.

Published: 2018-12-20
Annika Boss

Kontaktperson

Annika Boss

Forskare

Läs mer om Annika

Kontakta Annika
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.