Plastpåsar i naturen är ett stort miljöproblem. För att minska nedskräpningen finns det nu möjlighet att panta din påse med hjälp av en app till mobilen.
Enligt Naturvårdsverket köpte svensk handel in 832 miljoner plastpåsar under 2017, avsedda för konsumenter att bära hem sina varor i. Efter användning hamnar plastpåsarna ofta i naturen, vilket är ett stort miljöproblem inte minst i haven. En lösning på problemet kan vara en nyutvecklad tjänst som heter PantaPåsen. Målet är att vi ska bli bättre på att återvinna plast.
”Genom att ge påsen ett värde i kronor får konsumenten ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta påsen i soporna eller, än värre, i naturen” berättar företaget bakom PantaPåsen, i ett pressmeddelande.
Söker finansiering
RISE söker nu, tillsammans med PantaPåsen, finansiering för att starta ett projekt som kan utveckla idén med pant på plastpåsar samt även andra typer av förpackningar.
– Vi tycker att det här är en jättesmart idé och vill gärna vara med och ta ett helhetsgrepp och utveckla konceptet, säger Kristina Wickholm som är projektledare på RISE. Hon berättar att en del av det planerade projektet är tänkt att vara en konsumentstudie med intervjuer.
– Vi vill ta reda på hur konsumenter ser på tjänsten, vilka typer av förpackningar som hamnar i soporna och hur konsumenterna skulle ställa sig till att panta andra produkter, för att på så sätt veta hur vi kan ta arbetet vidare, säger Kristina Wickholm och fortsätter:
– Vi har även fler visioner om vad vi vill göra i framtiden. Det skulle till exempel vara intressant att titta på om det är möjligt att utveckla appen så att den kan läsa av vilken typ av plast som ska pantas. På så sätt kan vi på ett enkelt sätt få bättre sortering av olika typer av plaster, säger Kristina Wickholm.
Bygger på invant beteende
Företaget PantaPåsen var först i världen att införa pant på plastpåsar och nyligen lanserade de även appen, med mål att göra panten enklare. Civilingenjören Suwar Mert är grundaren bakom idén.
– Nedskräpning är ett enormt problem och jag bestämde mig för att hitta en lösning till det. Lösningen kom när jag en dag jag stod vid pantmaskinen i den lokala mataffären och funderade på varför jag inte också kunde panta påsen, som burkarna ligger i. På den vägen är det, berättar Suwar Mert. Han förklarar att det egentligen inte handlar om att skapa ett helt nytt beteende hos konsumenter.
– Det finns redan ett invant beteende hos många att panta både flaskor och burkar. Det handlar om att låta det här invanda beteendet spilla över även på andra produktslag.
Kan bli fler förpackningar med pant i framtiden
Suwar Mert tror att projektet som RISE nu försöker dra igång kommer att tillföra stort värde i utvecklingen av konceptet med PantaPåsen.
– Projektet kommer att ge oss input från flera delar av hela processen och det kommer även bidra till att vi får reda på vilka förpackningar konsumenterna vill kunna panta i framtiden, förklarar Suwar Mert.
Panta din plastpåse
Du kan panta dina plastpåsar genom att först ladda ner appen PantaPåsen till mobilen eller surfplattan, för att sedan ta med plastpåsarna till valfri återvinningsstation och där skanna dem. När det är gjort stoppar du påsarna i behållaren för plastförpackningar.
I dagsläget går det att panta plastpåsar från de butiker som är anslutna till systemet, vilket är tre apotek i Stockholm. I framtiden är förhoppningen att antal butiker ska utökas samt att även tvålflaskor, mjölkpaket, brödpåsar och andra förpackningar ska gå att panta.