Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Örnkoll på boskap med drönare och AI

Om jordbruket ska kunna förse en global växande befolkning med livsmedel kommer modern teknik att spela en avgörande roll inom allt från precisionsodling till analys och beslut om vilka grödor som ska prioriteras. Tekniken kan även användas för att frigöra tid för bönderna, genom att till exempel automatisera eftersökning av djur som gått vilse med hjälp av tillämpad AI och drönare.

Betande djur behövs för att behålla det öppna odlingslandskapet med sina artrika betesmarker. Men djurhållande gårdar i Sverige är få, och betande djur behöver tillsyn enligt djurskyddslagen. Om djuren då blir sjuka, råkar ut för rovdjursattacker eller går vilse blir arbetet med att söka rätt på dem snabbt både svårt och tidskrävande.

I ett projekt som startade under hösten 2018 har RISE undersökt möjligheten att automatisera det här arbetet, och på så sätt frigöra mängder med tid åt bönderna. Genom att kombinera artificiell intelligens och bildigenkänning med autonoma drönare kan stora markytor snabbt sökas av efter saknade djur.

– Det räcker med att flyga på 100 meters höjd för att få en bra översikt, förklarar Mikhail Popov, senior forskare på RISE och initiativtagare till projektet. Från den höjden kan vi täcka in flera kvadratkilometer på kort tid.

Självkörande drönare sparar tid och pengar

Projektet har använt vanliga och infraröda kameror på drönare och kan på det sättet hitta bortsprungna djur. Men just den tekniken är inte det som ger de stora tidsvinsterna. De ligger istället i att låta drönaren flyga helt autonomt.

– Genom att inte vara beroende av en pilot som flyger drönaren blir vår lösning betydligt mer kostnadseffektiv och enkel att använda, säger Mikhail Popov.

Den tekniska utmaningen framför allt ligger i möjligheten att få en konsumentdrönare att flyga under längre tid.

Vi vill kunna flyga med en enklare drönare under längre tid för att täcka ännu större landområden, förklarar Mikhail Popov. För att kunna utveckla en billig lösning som kan flyga utan tillstånd behöver batterikapaciteten hos enkla drönare bli högre än vad den är idag.

Tekniken skulle också passa utmärkt att använda för att leta efter försvunna personer

Välkommet verktyg

Idén med att leta efter försvunna djur med självkörande drönare välkomnas också bland bönderna.

– Det är tidskrävande att söka efter bortsprungna djur, men som tur är händer det inte så ofta, säger Catharina Rudolphson som driver Bjelkesta gård i Örsundsbro där testflygningarna i projektet ägt rum. Självklart är det här intressant, men tekniken behöver bli billigare än vad den är idag. Det skulle vara intressant om det gick att hyra in sig på en tjänst som utför eftersökningen.

Autonoma drönare kan rädda liv

Djurhållande bönder är inte de enda som skulle ha nytta av tekniken med eftersök via autonoma drönare. Mikhail Popov ser flera olika användningsområden:

– Vi skulle kunna använda drönare för till exempel skyddsjakt, där hjälpmedel av det här slaget är tillåtet. Men tekniken skulle också passa utmärkt att använda för att leta efter försvunna personer. Där används drönare med piloter idag, och det gör att man inte kan skicka upp en större mängd farkoster för att täcka av ett större landområde, och det är något som behövs när det är kritiskt att snabbt hitta en försvunnen person. Med autonoma drönare behöver vi inte begränsa antalet, och det gör att vi skulle kunna hitta det vi letar efter snabbare.

Published: 2019-11-04
Mikhail Popov

Kontaktperson

Mikhail Popov

Senior Forskare

Läs mer om Mikhail

Kontakta Mikhail
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.