Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Öppen plattform för nya tjänster i det smarta hemmet

TV, data och telefoni är tre tjänster som levererats till svenska bostäder via bredband i ett antal år. Men hur kan en öppen plattform för nya smarta tjänster med hjälp av internet of things se ut? 

Tidigare har ett stort problem varit att tjänster inom olika områden också bygger på leverantörsägda och slutna plattformar. Det innebär att fastighetsägaren tvingas binda sig till en specifik leverantör för varje tjänst; en för säkerhet, en för vattenavläsning, en för temperaturavläsning och en för trygghetslösningar där syftet kan vara att försäkra sig om att allt står rätt till hos äldre människor.

I ett tvåårigt Vinnova-finansierat samverkansprojekt har RISE tillsammans med stadsnät, bostadsbolag, energibolag och teknikbolag utvecklat affärsmodeller och arbetat med tekniska krav kring en öppen plattform som gör det möjligt för tjänsteleverantörer inom olika områden att komma åt data och erbjuda tjänster.

Lösningen bygger på internet of things-teknik där sensorer som mäter olika förhållanden placeras ut på olika platser i bostäder. Skellefteå Kraft och bostadsbolaget Skebo var först ut att implementera och testa denna öppna modell i Skebos lägenheter.

Efter projektets slut har företaget Alleato tecknat ett avtal kring fortsatta leveranser tillsammans med Sundbybergs stadsnät.

– Sundbybergs kommun vill gärna ha en kommersiell fortsättning av projektet och en öppen plattform är redan installerad i stadsnätet, berättar Fredrik Björklund som är teknikansvarig vid Alleato.

Öppen plattform för vård och omsorg

Stadsnätet drivs av ett kommunalt bolag och har en nära dialog med övrig kommunal verksamhet.

– De kan därför titta på detta ur ett kommunalt digitaliseringsperspektiv, inklusive omsorgens intressen. De ser att en öppen plattform kan användas för att leverera vård och omsorg på nya sätt. Just nu arbetar vi med att påbörja leveranser som är byggda på erfarenheter som vi fick under projektet, berättar Fredrik Björklund vidare.

– Det är mycket tillfredsställande att två av våra projektpartners fortsätter med en kommersiell relation baserat på projektidén om öppna plattformar. Det är ett fint kvitto på att vi faktiskt gör nytta för båda näringsliv och offentlig verksamhet, säger Claus Popp Larsen vid RISE som var projektkoordinator

Han tycker inte det förvånande att just dessa två parter har hittat varandra.

– Alleato har varit mycket flexibel och lyhörd som teknikleverantör i projektet och Sundbyberg har varit mycket tydlig runt kommunens krav och behov. Det är precis den typen av partners vi vill ha i våra projekt.

Profile image

Claus Popp Larsen

Fokusområdesledare för Uppkopplade städer

+46 10 228 41 15
clauspopp.larsen@ri.se

Läs mer om Claus Popp

Published: 2018-11-27