”Ta tillfället i akt och ställ om till en mer hållbar produktion, och stå starkare och mer konkurrenskraftiga när krisen väl är över”. Det är rådet till företag inom plast- och kompositindustrin från Ingrid Bergqvist, avdelningschef inom polymera material och kompositer på RISE.
För många företag innebär coronakrisen en minskad orderingång och ekonomiska utmaningar. Men det finns en annan sida av myntet menar Ingrid Bergqvist på RISE, och vidareutvecklar sitt resonemang.
– Vi har den senaste tiden sett att behovet av att ställa om sin produktion mot hållbarhet kommit upp. OEM-företag har själva börjat vidta åtgärder för att minska sin miljöpåverkan, och ställer motsvarande krav på sina underleverantörer. Så ett ofrivilligt stopp i produktionen under coronakrisen kan utnyttjas för att ställa om produktionen mot hållbarhet.
Ökad attraktivitet och större exportmöjligheter
En omställning av produktionen skulle också enligt Ingrid Bergkvist kunna innebära att företagen står starkare när krisen väl är över och nya förfrågningarna kommer in.
– Sverige ligger sedan tidigare i framkant när det gäller hållbarhet och materialåtervinning, och genom att ställa om produktionen mot hållbarhet kan företag öka sin attraktivitet och sina exportmöjligheter.
Christian Olsson, forskare inom material, process och återvinning på RISE fyller i:
– Tack vare att vi fortfarande har industrin igång i Sverige har vi också ett försprång mot andra länder som stängt ner helt.
Det blir mycket enklare för företagen att stå redo när förfrågan kommer
Hjälp med materialblandningar och utvärdering
Via aktivitetsprojektet Biolyftet har RISE tidigare erbjudit företagsutbildning i hållbara material, och där har efterfrågan av ”att göra” varit tydlig, när företag velat veta hur de teoretiska kunskaperna kan appliceras på deras produkter.
– RISE hjälper företagen med att ta fram materialblandningar som fungerar i deras processer och att utvärdera producerade demonstratorer utifrån de krav som finns på produkterna, säger Ingrid Bergqvist.
– Många tror inte på att göra omställningen innan de provat själva, säger Christian Olsson. Men när de väl provat och sett att det fungerar kan de få en ännu grönare tillverkning eftersom man kan ställa om en större del av sin produktion.
Genom att göra omställningen och se att den fungerar ser Ingrid Bergqvist att det finns möjlighet att öka självförtroendet hos företagen.
– När de vet vad som fungerar och vad det kostar så blir det mycket enklare för företagen att stå redo när förfrågan kommer och kunna svara upp så snabbt som behövs.
Supportavdelning för små- och medelstora företag
För att stötta och underlätta för små och medelstora företag finns en särskild supportavdelning på RISE med ett antal regionala kontaktpersoner ute i landet.
– Supportavdelningen ska vara en enkel och snabb ingång för små och medelstora företag och då ser vi till att man får det stöd och den expertishjälp företaget behöver, säger Susanna Kindberg, samordnare för den operativa stöttningen av små och medelstora företag på RISE.
Förutom mer företagsspecifika frågor hjälper supportavdelningen också till med att söka efter möjliga bidrag och stöd som kan finansiera eventuella projekt som görs tillsammans med RISE. Kontaktar man supportavdelning kan man även få möjlighet till ett antal kostnadsfria timmars rådgivning.
– Det finns många olika regionala och nationella stöd som små och medelstora företag kan söka för till exempel ett forskningsprojekt, en verifiering eller någon form av förstudie, säger Susanna Kindberg.