Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ny kabel räddar elen

Tillsammans med Skellefteå Kraft och Blade Solutions har RISE utvecklat en metod för att kunna lägga in nya kablar inne i vindkraftblad, något som gör att vindkraftverk efter reparation direkt kan tas i drift för fortsatt elproduktion.

Inne i vindkraftbladen finns kablar för olika ändamål, exempelvis till sensorer, reläer och för matning av ström till uppvärmningssystem. Går någon kabel sönder måste den repareras för att inte äventyra bladets hållfasthet, driftsäkerheten eller vindkraftverkets elproduktion.

− Våra vindkraftverk måste alltid vara operativa för att producera den el som utlovats till Svenska kraftnät, säger Henrik Renberg, driftingenjör på Skellefteå Kraft.

Snabbare reparationer

Kan inte bladen repareras på plats måste de bytas ut till stora kostnader samt långa stilleståndstider.

Inom ramen för ett projekt inom SWPTC (Svenskt Vindkrafts Tekniskt Centrum) har en metod utvecklats för att kunna lägga in nya kablar inne i vindkraftverk. Bladen är ofta över 40 meter långa, smala och inte tillgängliga för personal att krypa i.

Ny elkabel utan att äventyra funktionalitet

I nära samarbete med Skellefteå Kraft och reparationsföretaget Blade Solutions har RISE utvecklat en metod där kablar ersätts på plats utan att äventyra bladets funktion.

− Nu har vi en metod att använda vid denna typ av komplicerade reparationsarbeten, något som inte var möjligt tidigare, säger Greger Nilsson vid Blade Solutions.

SWPTC är ett center inom vindkraft med finansiering via Energimyndigheten och deltagande organisationer. Centret koordineras av Chalmers tekniska högskola.