Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nedbrytbar odlingsduk istället för plast på åkern

Ogräsbekämpning är ett huvudbry för alla bönder. Ofta används en plastbaserad odlingsduk för att hindra ogräs, men att ta upp den förbrukade plasten i slutet av säsongen är ett enormt arbete. Lösningen är en nedbrytningsbar duk i cellulosa, som går att plöja rakt ner i marken när den är förbrukad.

Jordbruk runt om i hela världen använder sig av odlingsdukar för att skydda mot ogräs, och för att behålla fukt och värme i marken. Dessa dukar är ofta tillverkade av fossilbaserade material, som polypropen- eller polyesterfiber. I Sverige måste duken samlas in, men på många andra platser i världen får duken ligga kvar i marken, vilket innebär stora problem miljömässigt.

– Även när man tar upp duken blir det små plastbitar kvar i jorden. Plastduken är även svår att återvinna, den är full av jord, fukt och växtdelar. Dessutom är det ett jättejobb att ta upp dukarna, och mycket arbetskrävande, säger Tomas Johansson, projektledare på RISE.  

Miljösmart ogräsbekämpning

Lösningen kan vara att utveckla en nedbrytningsbad odlingsduk i cellulosa, som kan lämnas kvar på åkern utan att öka böndernas arbetsbörda eller påverka miljön, men som håller samma kvalité som de plastbaserade dukarna.

– Ogräsbekämpningen är det viktiga här. Hur man hindrar ogräs är det största problemet, men kan man lägga ut en duk som är fossilfri och inte behöver samlas in, så innebär det en stor vinning, säger Tomas Johansson, som menar att den nya duken har potential att bli lika bra som plastdukarna.

Det finns även möjlighet att lägga till fler funktioner i odlingsduken.

– Man kan till exempel lägga till mineraler, näringsämnen, frön eller naturliga insektshämmare i duken för att öka avkastningen, säger projektledare Susanne Eriksson från Wargön Innovation, en av aktörerna inom projektet Etablera närodlad textil i Sverige (ENTIS), som har samlat drygt 60 aktörer från institut, offentlig sektor, universitet och företag inom olika branscher.

Inte för snabb nedbrytning – och inte för långsam

Fältförsök gjordes med tio dukar 2017, och tio andra dukar 2018. Utmaningen har varit att hitta en duk som klarar tillräckligt lång tid, men inte heller för lång tid – året efter ska duken vara nedbruten. Om marktäckningspappen klarar 90 dagar på åkern, så hinner grödorna få ett försprång, och man hinner tukta ogräset i början. När säsongen sedan är över och man har skördat, ska man kunna plöja ner all duk i åkern, och nästa år ska den vara nedbruten.

– Ett resultat av projektet är att vi nu har tagit fram en lite tjockare papperskvalitet som är bra vad gäller rivstyrka och har mycket bra täckförmåga, berättar Tomas Johansson.

Plast är på väg att fasas ut på många ställen i samhället, så även i jordbruket, och en fossilfri odlingsduk av hög kvalité har stor marknadspotential.

– De flesta material vi testade visade god potential på olika sätt. I sluttampen av projektet har flera aktörer hört av sig som är intresserade, och det är jättekul att se att de ser potential i idéen. Jag ser en ljus framtid för den här produkten, säger Susanne Eriksson.  

Published: 2018-12-20
Tomas Johansson

Kontaktperson

Tomas Johansson

Projektledare

Läs mer om Tomas

Kontakta Tomas
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.