Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nanocellulosa i både korsband och segelbåt

Kan den superstarka, förnybara och nedbrytbara fibern av nanocellulosa som forskare på RISE varit med om att ta fram ersätta plast? Svaret är både ja och nej. Att ersätta all plast med ett enda nytt material bli svårt. Men nanocellulosan kommer att ha ett brett användningsområde: från konstgjorda korsband till i princip hela segelbåtar.

Att plast tillverkad av olja inte är miljövänligt har vi vetat länge. Förutom att tillverkningen tär på begränsade oljeresurser är de flesta plastmaterial inte nedbrytbara. Trots det slängs miljoner ton varje år i hav och natur. Och tillverkningen ökar.

Därför är naturligtvis nya, mer hållbara alternativ välkomna. Som den tunna tråd av nanocellulosa som forskare på RISE tagit fram i samarbete med KTH. Materialet ses som en möjlig ersättning till många plastprodukter, men kan även ersätta andra material.

– Inget enskilt material kan ersätta all plast. Plast är ju inte ett material utan många olika. Men storskalig kommersiell användning av nanocellulosa skulle kunna ersätta många plastprodukter. Med de starka fibrerna kan vi också ersätta glasfiber och det kolfiber som finns i många lättviktsmaterial, säger Anna Carlmark, sektionschef på RISE.

För bra för att ersätta plast

Teoretiskt skulle det nya materialet kunna ersätta den mycket vanliga plasten polyeten som används i plastfolie, stuprör, kablar, skidbelag och mycket annat. Att ersätta polyeten i stor skala är inte troligt. Materialets egenskaper är ”för bra” för det. Men polyeten används även som material i konstgjorda kroppsdelar som ligament och senor.

– Där skulle vårt material ha en stor fördel genom att det är kompatibelt med kroppen och inte orsakar inflammationer. Dessutom är det ju väldigt starkt, säger Karl Håkansson, forskare på RISE.

Enligt forskarna är deras tråd av nanocellulosa ett av världens starkaste och styvaste biobaserade material. Materialet är åtta gånger så styvt som spindelsilke, som länge ansågs vara det starkaste biomaterialet. Styvheten är en viktig egenskap för material som ska ingå i olika typer av konstruktioner, till exempel båtar som i dag görs av glasfiber.

– Man skulle kunna tillverka skrov, master och segel förstärkta med vårt filament. Ja i princip går det att göra hela båtar av materialet, säger Oleksandr Nechyporchuk, forskare på RISE.

Konstgjort korsband

För tillfället letar forskarna efter ett lämpligt samarbete för att tillverka en första, nischad produkt.

– Ett konstgjort korsband skulle kunna vara en lämplig produkt, säger Karl Håkansson.

Efter det kommer det troligen att dröja ytterligare ett antal år innan tillverkningsprocessen utvecklats och skalats upp.

– Produktionen kommer att bli billigare, men det kommer att ta tid. Jag brukar jämföra med polyeten som togs fram på 1930-talet, men inte blev möjlig att producera i stor skala förrän på 1970-talet, säger Karl Håkansson.

Publicerad: 2019-05-09