Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Möbler får nytt liv istället för att slängas

Vad händer med era gamla kontorsmöbler när organisationen eller företaget flyttar? Ofta slängs möblerna, trots att de fortfarande är ganska nya och knappt slitna. I omställningen till cirkulär ekonomi vill möbelbranschen att fler möbler ska återanvändas.

Det kallas för cirkulär ekonomi och är egentligen inget nytt. Kretsloppssamhälle, industriell ekologi och avfallshierarki är några föregångare. De bygger alla på samma koncept, nämligen att återanvända det som redan är förbrukat, istället för att utgå från nya råvaror och nytt material. 

– Vi vill att möbler ska ha ett inbyggt långt liv redan från början när de tillverkas. De ska vara enkla att underhålla och justera, säger Lars Tööj, projektledare på RISE. Han nämner en kontorsstol som exempel:

– Det måste vara enkelt att byta de delar som slits eller som blir gamla, till exempel tyget. Man ska inte behöva byta bort hela stolen bara för att vissa delar är slitna.  

Många produkter slängs i onödan

Målet är att minska miljöpåverkan och att ge företag nya affärsmöjligheter. Det finns sedan tidigare flera satsningar i mindre skala, men nu ska RISE ge möbelbranschen förutsättningar att ställa om till cirkulär ekonomi i storskalig form. Tanken är att möblerna ska ingå i ett kretslopp. Vissa delar kan bytas ut, men möbeln ska kunna återanvändas och leva vidare. Lars Tööj menar att vissa produkter som idag tillverkas är gjorda för att slängas.

– Det är just det här som vi vill ändra på. Vi vill se till att produkter håller ett långt liv. Nu har vi börjat i möbelbranschen men förhoppningsvis kan det här konceptet sprida sig även till andra branscher. 

Viktigt att kunna spåra möbeln

En viktig del för att återbruka möbler är att ta fram system för att märka och certifiera dem. Det här är också ett av fokusområdena i satsningen.  

– När en möbel återbrukas är det viktigt att veta vilka material den består av, var den är producerad och om den innehåller miljöfarliga ämnen. Det blir mycket enklare att reparera och använda möblerna igen om det är möjligt att spåra data om en viss möbel.  

Satsningen riktar sig i första hand till möbler som används i offentliga sammanhang, varför kunderna främst utgörs av myndigheter och statliga organisationer. 

– Traditionellt sett köper ofta myndigheter in möbler för eget ägande. Men tänk om de istället kunde köpa in en tjänst, exempelvis tjänsten ”bra kontorsmöbler till kommunen”. Det liknar ju ett leasingavtal och kommer att gynna återbruket.  

Myndigheter lär sig tänka cirkulärt 

Ett annat fokusområde är att hjälpa till att skapa nätverk. Inköp till myndigheter sker oftast via en upphandling och mycket av samverkan handlar om att byta erfarenheter och bli bättre på att göra cirkulära upphandlingar. Idag vet många myndigheter bara hur de gör en upphandling när något helt nytt ska köpas in.

– Vi tittar också på nya affärsmodeller. Det är lönsamt för företag att ha cirkulära affärsmodeller eftersom stor del av omsättningen är kostnader för inköp av material. Om materialet istället kommer via cirkulering kan inköpskostnaden för företaget eller myndigheten minska, avslutar Lars Tööj.

Omställning till cirkulär ekonomi

RISE och en rad aktörer ska ge möbelbranschen förutsättningar att ställa om till en cirkulär ekonomi. RISE koordinerar satsningen, men följande aktörer ingår också: Albin i Hyssna, Allies, Rekomo, Centigo, FLOKK, Gärsnäs, Input interiör, Region Jönköping, Kinnarps, Kammarkollegiet, Linköpings universitet, Lots Design, Offecct, Recycling partner RP, Region Skåne, SKL Kommentus inköpscentral, Svenssons, Swedese Möbler, Swerea IVF, Trä- och möbelföretagen (TMF), Vasakronan, Västra Götalandsregionen, Volvo, White Arkitekter.

Läs mer på www.cirkularitet.se

Publicerad: 2018-09-24
Emma Rex

Kontaktperson

Emma Rex

Forskare

Läs mer om Emma

Kontakta Emma
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.