Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Livesända brandprovningar på distans

I coronapandemins spår blir det allt vanligare att fysiska möten ställs in eller skjuts upp. Allt fler börjar också titta på möjligheten att ställa om och genomföra digitala möten. I RISE brandlabb i Borås genomförs brandprovningar på distans där kunden deltar via streamad video.
– Vi ser fördelar med att genomföra provningar på distans både för oss och för kunderna – och inte bara under coronapandemin, säger Morgan Lehtinen, projektledare på RISE.

När coronapandemin slog till och reseförbud infördes i många europeiska länder var teamet som arbetar i RISE brandlabb tvungna att hitta en lösning som gjorde att livsviktiga provningar fortfarande kunde genomföras. Svaret? Streamad video inifrån labbet, som låter kunden delta på distans och se hur provningarna genomförs.

– Vi hade börjat diskutera möjligheterna att låta kunderna vara med vid provningarna på distans redan tidigare, så vi hade ett kunskapsmässigt försprång, säger Morgan Lehtinen. Pandemin gjorde att vi var tvungna att sätta våra planer i verket.

Enkel teknik och förbättrad säkerhet

Med relativt enkel teknik (en dator, några kameror och en programvara för livestreaming), kan RISE nu låta kunderna delta vid provningarna. Förutom att slippa skjuta upp en planerad provning ger den digitala lösningen också andra fördelar, som minskade resekostnader (och därmed minskad miljöpåverkan) för kunden och möjligheten för fler att delta vid provningen samtidigt. I labbet i Borås blir det dessutom enklare att arbeta med säkerheten.

– Vi arbetar trots allt med ganska riskfyllda saker, säger Morgan Lehtinen. Om vi råkar ut för en övertändning i labbet och snabbt behöver utrymma är det säkrare för kunderna att befinna sig på annan plats.

Det viktigaste att tänka på tycker jag handlar om sekretess

Övervakning av prov för korrekta resultat

Övervakning av provningen är också möjligt att göra via den livestreamade lösningen. Med hjälp av en mobiltelefon med bra kamera kan tekniker hos kunden kontrollera att allt i labbet är monterat och förberett på korrekt sätt innan provet genomförs.

– Vid ett tillfälle hade vi kunder med från Österrike och Belgien, och en kontrollant från Göteborg som kunde övervaka provet och se att allt gjordes på rätt sätt, säger Morgan Lehtinen. I slutändan var alla väldigt nöjda. Den här tekniken är inget som vi kommer att sluta använda när coronapandemin är över, den är här för att stanna.

Sekretessen viktig att tänka på

Ett par saker vill Morgan Lehtinen ändå lyfta som värda att fundera på för den som skulle vilja sätta upp en motsvarande lösning i sin verksamhet.

– Det viktigaste att tänka på tycker jag handlar om sekretess, att vara medveten om hur plattformen man använder hanterar till exempel inspelat material. Sen gäller det att se till att utrustningen som används klarar av uppgiften, framför allt den dator som ska sköta livesändningen. Det krävs en hel del datorkraft att få allt att fungera. Men när man väl löst sekretess och prestanda är det bara att köra, våga testa och se att det inte är så komplicerat trots allt, avslutar Morgan Lehtinen.

I skrivande stund arbetar RISE för att kunna erbjuda tekniken med möten och provningar på distans bredare till våra kunder. Om du är intresserad av detta, ta kontakt med din representant på RISE eller hör av dig till info@ri.se.