Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Låga saltnivåer på guldbron

Centrala Stockholm får en ansiktslyftning med det nya Slussen-området. I mitten lyser guldbron, 140 meter lång och 45 meter bred. Skanska samarbetade med RISE för att inspektera saltinnehållet på bryggans yta för att undvika framtida risk för korrosion. Foto: Skanska

– Det är ett extraordinärt byggprojekt, säger Alexi Makdesy, forskare på RISE, som fick en närmare titt på den nya guldbron i centrala Stockholm.

Bron är designad av den brittiska arkitekten Foster + Partners. Den pilformade silhuetten kommer från nivåskillnaderna mellan öarna Södermalm och Gamla stan. Bron tillverkades av CRSBG i Kina och levererades i ett stycke med båt till Stockholm i mars 2020. Innan blästring och slutmålning i guldfärg ville konstruktören Skanska mäta kloridhalten på ytan av vägens isoleringsmaterial. Om saltnivåerna är för höga finns det en risk att dessa salter blästras in i stålet, vilket kan leda till en korrosionsrisk.

– Det fanns en misstanke om att kloridhalten skulle höjas när bron transporterades över havet från Kina. Före testningen sköljdes hela ytan noggrant med vatten för att avlägsna salter. Testet utfördes för att säkerställa att salterna hade försvunnit, förklarar Mattias Nääs på Skanska.


Det var säkert att fortsätta med blästringen

Bresle-test på guldbron

Alexi Makdesy från RISE genomförde salttestinspektionen på tre platser på bron med Bresle-testmetoden.

– Vi kollade saltföroreningarna och fann att andelen var mycket låg och att det var säkert att fortsätta med blästringen, säger Alexi Makdesy.

Senare kunde bron få sitt sista lager av guldfärg. Färgen är vald för att harmonisera med de gyllengula nyanserna i husen i Gamla stan och den gnistrande reflektionen från vattnet.

Den 25 oktober invigdes guldbron och den 26 oktober öppnades den för trafik.


Bresle-test och testkit 

RISE erbjuder testtjänster enligt Bresle-metoden. Vi erbjuder även testlappar och paket för Bresle-test. Testlapparna är tillverkade för RISE och finns i små och stora mängder. Bresle-kit består av allt som behövs för att genomföra en mätning.

Kontaktperson

Konrad Tarka

Enhetschef

Läs mer om Konrad

Kontakta Konrad

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.