Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Korven som kommer från havet

Den proteinrika musslan börjar leta sig in i vardagsmaten. Det västkustbaserade företaget Musselfeed har utvecklat klimatsmart musselkorv tillsammans med RISE.

Korv gjord av proteinrikt musselmjöl
Foto: Sofia Kocher
Korv gjord av proteinrikt musselmjöl.

Musslor har en unik förmåga att producera protein med låg klimatpåverkan, överträffad endast av växtbaserade proteiner som bönor och nötter. Men musslor är också ett animaliebaserat protein, som innehåller viktiga aminosyror. Hur kan musslornas outnyttjade potential som mat komma till bättre nytta, vid sidan av att ätas färska? Med den frågeställningen startade ett forskningsprojekt, där RISE fick i uppgift att undersöka musselråvarans styrkor och svagheter.

Musslor blir till proteinrikt mjöl

Sedan tidigare hade Musselfeed en patenterad teknik för att producera ett protein från musselkött, där köttet skiljs från skalet och sedan torkas till ett musselmjöl. Mjölet ingår i andra produkter inom livsmedels- och fodersektorn, där man drar nytta av det hållbara proteinet. Musslorna köps av musselodlare utefter kusten.

– När Vinnova hade utlyst en tävling om framtidens klimatsmarta mat började vi först tänka på en delikatessprodukt. En kock engagerades och tillsammans med RISE tog vi fram en musselkorv, berättar Sofia Kocher, vd vid Musselfeed.

Produktionsanläggning på Orust

Även om man inte vann tävlingen, har projektet bidragit till att företaget nu är på väg att skala upp sin verksamhet och bygger en produktionsanläggning på Orust.

– Det har varit väldigt bra att ta fram en livsmedelsprodukt där vår ingrediens ingår som vi kan visa upp. RISE roll var att utveckla prototypen tillsammans med kocken Pelle Johansson. Musselråvaror utvärderades med avseende på vattenhållande effekt, förmåga att bilda olika konsistenser och interaktion med andra ingredienser. Med informationen kunde vi bedöma musselråvarornas lämplighet i olika charkuterilika produkter. RISE har även hjälpt oss få fram fakta kring vår produkts hållbarhet, exempelvis att musselkorven har fem gånger lägre klimatpåverkan än traditionell wienerkorv. De har också hjälpt oss titta på musslornas speciella aminosyror, säger Sofia Kocher.

Kan förbättra kustvattenkvaliteten

Vid sidan av att ge låga utsläpp av koldioxid per gram producerad protein, har musslor också förmågan att förbättra kustvattenkvaliteten. När musslorna växer, binder de kväve och fosfor. Det är näringsämnen som i alltför stora mängder skapat övergödning i havsvattnet. När musslorna skördas återförs dessa näringsämnen till land och kan återanvändas.

– En viktig del i den blå bioekonomin är att utveckla befintliga och nya hållbara råvaror från havet i första hand till mat. Att använda krossmusslor som råvara i korv var ett exempel på en lite oväntad användning av en spännande, underutnyttjad råvara säger Kristina Bergman som arbetar med forskning och uppdrag kring hållbar sjömat på RISE.

Publicerad: 2018-10-11