Genom att låta artificiell intelligens matcha ditt CV med olika jobbannonser eller hjälpa nyföretagare att söka bidrag kan många funktioner hos svenska myndigheter effektiviseras. Tillämpad AI är ett viktigt verktyg och resultatet blir att vi kan spara både tid och kostnad, något som är positivt för hela samhället.
Om du har ringt till Skatteverket någon gång har du kanske mötts av den här rösten:
”Ditt samtal placeras i kö som betjänas av 21 handläggare. Du har för närvarande plats 25 i kön, förväntad kötid är 36 minuter.”
– Långa kötider hos myndigheter kan skapa irritation, och det här är ett område som skulle kunna effektiviseras tack vare AI. Mer automatiserad kommunikation kan ge kortare telefonkö och spara både tid och kostnad, berättar Magnus Sahlgren, tidigare ansvarig för forskningen inom språkteknologi på RISE.
Hitta jobb till arbetssökande
Kötiderna hos Skatteverket är bara ett exempel där AI kan vara till hjälp. Myndigheter skulle kunna få hjälp med att sammanställa rapporter och sammanfattningar och privatpersoner skulle kunna få hjälp med att söka stöd och bidrag. Ytterligare ett exempel är att matcha jobbsökande med jobbannonser hos Arbetsförmedlingen.
– I det fallet kan man tänka sig en smart tjänst där den jobbsökande laddar upp sitt CV eller en länk till LinkedIn för att sedan få en matchning och förslag på jobb att söka. Den jobbsökande kanske inte ens behöver specificera vilka jobb han eller hon är ute efter, det räcker att beskriva sig själv i ett par korta meningar. Algoritmerna och systemen förstår vad du är ute efter, säger Magnus Sahlgren och fortsätter:
– Alla de här exemplen är sådant som är viktigt för oss medborgare. Processer blir smidigare, man kan sköta många saker själv och offentlig förvaltning kan fungera mer effektivt. När offentliga funktioner blir smidigare påverkar det samhället i stort på ett positivt sätt.
Det är viktigt att testa modellerna under arbetets gång
Lär sig genom att titta på texter
En språkmodell är en algoritm som har lärt sig ett visst språk och hur texter och textföljder ser ut. Algoritmerna övar och lär sig genom att titta på och analysera en mängd olika texter. Men de förstår bara det språk som de har blivit matade med.
– Om du tränar algoritmerna att enbart läsa texter från Flashback lär den sig just detta språk. Då passar det kanske inte så bra att sedan använda dessa modeller i myndigheter. Man får välja data med omsorg och det är även viktigt att testa modellerna under arbetets gång. Om man tränar en språk-AI på regeringstexter och texter som används i Riksdagen kommer modellen att lära sig vårt politiska system, vilket är bra i just det här sammanhanget.
Men det intressanta, enligt Magnus Sahlgren, är egentligen inte att AI blir duktig på att konversera och hitta textföljder i en konversation.
– Det är ju såklart kul i sig, men det intressanta och viktiga när det gäller språklig AI är hur vi kan koppla ihop textdokument, som i fallet med att matcha jobb till jobbsökande. Det här blir oerhört värdefullt för våra myndigheter som ofta hanterar mycket dokumentation.
Nytt projekt ska utveckla språkmodellerna
RISE har nyligen fått beviljat finansiering från Vinnova för att driva ett projekt kring språkmodeller. Tillsammans med bland annat Arbetsförmedlingen och Skatteverket ska forskarna i projektet utveckla storskaliga svenska språkmodeller. Dessa ska användas i ett antal språkteknologiska tillämpningar för svenska myndigheter.
– Projektet har precis startat och håller på i tre år. När det är klart hoppas jag att det finns en infrastruktur kring hur man bygger och använder modellerna. Jag hoppas också att modellerna faktiskt används hos Arbetsförmedlingen och Skatteverket och så småningom kanske även hos andra myndigheter, säger Magnus Sahlgren.