Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kan hälsa och hållbarhet gå hand i hand?

Många vill äta hälsosamt. Samtidigt finns det ett stort behov och efterfrågan att konsumera mer hållbart. Det finns många kopplingar mellan hälsosamma och hållbara livsmedel, men också många undantag som det är viktigt att hantera. RISE forskar kring framtidens livsmedel som stödjer både hälsa och hållbarhet.

Folkhälsan är en av de stora utmaningarna både nationellt och globalt. Men att dra hälsomål till det yttersta är ofta inte miljömässigt hållbart, och att låta miljöambitionerna styra kosten kan rent av vara skadligt både för den enskilda människan och för samhället. Ulf Sonesson är programansvarig hållbara livsmedelskedjor på RISE.

– Att införa vegetarisk mat på äldreboenden är sannolikt inte hållbart då äldre ofta äter för lite och behöver näringstät mat. Eller om alla skulle äta tre avokado var per dag. Det är inte heller hållbart på grund av miljöavtrycket som avokado ger. Och man kan till och med dö av att få i sig för mycket vitaminer, förklarar Ulf Sonesson.

RISE vill förenkla att äta mer hälsosamt och hållbart

RISE vill förenkla för konsumenter, kostchefer och andra roller som tar beslut kring kost att göra kloka medvetna val. Både när det gäller hälsa och hållbarhet.

– För att kunna mäta prestanda behöver vi mätetal för hur hälsosamma och hållbara livsmedelsprodukterna är. När vi har mätetal kan vi skapa tydliga, lättillgängliga verktyg som ger individanpassade råd utifrån hur man äter och lever, berättar Ulf Sonesson.

Framtida digitala verktyg, så som till exempel användarvänliga appar, ska kunna ge råd kring att man behöver addera vissa vitaminer eller mineraler till sin kost för att må bra. Råden innefattar också förslag på vilka produkter man bör äta och hur mycket för att få rätt näring till minsta miljökostnad. Alla förslag är baserade på både hälso- och hållbarhetsdata.  

Tvärvetenskapliga team tar fram nya produkter

Att äta hälsosamt och hållbart kan låta både tråkigt och smaklöst. RISE genomför flera produktutvecklingsprojekt inom olika livsmedelskategorier. Medicinare, miljöforskare, beteendevetare och smakutvecklare arbetar sida vid sida i tvärvetenskapliga forskningsteam för att ta fram nya hälsosamma och goda hållbara livsmedel. Ofta även i samarbete med produkt- och utvecklingsavdelningarna hos olika livsmedelsproducenter.

– Hemligheten ligger inte i att få människor att prova en produkt utan att få dem att använda produkten om och om i gen. Vi vill att produkten är så god, enkel att tillaga och trevlig att den blir självklar på inköpslistan och på middagsbordet. Det är först då den kan göra nytta ur hälso och hållbarhetsperspektiv, säger Ulf Sonesson.

Sverige ligger i framkant

Livsmedelssektorn i Sverige ligger långt fram i utvecklingen av nya koncept och produkter. RISE leder denna utveckling och intresset i branschen och bland konsumenter är stort.

– Vi har en bra samverkan mellan näringsliv och forskning. Innovationssystemet är gynnsamt på så vis. Dessutom är svenskar både hälsomedvetna och mycket intresserade av att bidra till en bättre värld, säger Ulf Sonesson.

Globalt ser man att när ett land ökar sin välfärd ökar förvisso köttkonsumtionen, men också intresset för att konsumera mer hälsosamt och hållbart.

– Sverige är ett föregångsland och de globala multiföretagen ligger och bevakar hur vi agerar i Sverige, avslutar Ulf Sonesson.

Profile image

Ulf Sonesson

Forsknings och affärsutvecklare

ulf.sonesson@ri.se

Läs mer om Ulf