Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Isvindar ska testa framtidens vindkraftverk

I norra Sverige finns stora obebodda ytor med energirik vind. Men teknik som ska klara extrem kyla och isvindar behöver testas. Cold climate test centre kan ge den möjligheten.
– Uljabuouda är den perfekta platsen för att testa vindkraftverk i kallt klimat, säger Stefan Ivarsson, enhetschef inom förnybar energi från RISE.

780 meter över havet. Över 500 årstimmar av isvindar. En genomsnittlig vindhastighet på 8,4 meter per sekund. Uljabuouda i Arjeplogs kommun är inte en välkomnande plats. Men just därför är den perfekt för att prova framtidens vindkraftverk.

– Förutom klimatet, som är den avgjort viktigaste anledningen, så finns det redan vindkraftverk på platsen. Det underlättar etableringen och innebär att det finns värdefulla drift och klimatdata bakåt i tiden som vi kan utnyttja i testverksamheten, säger Stefan Ivarsson.

För utvecklare av vindkraftverk är det värdefullt att ha en testplats i verklig miljö. En av utmaningarna är att utveckla avisningssystem som håller isen borta från bladen på vindkraftverket. I projektet finns många av de viktiga aktörerna med som partners: Skellefteå Kraft, Vattenfall, Vindkraftscentrum, Vinnova, Swedish Wind Power Technology Centre och TNO/ECN (Hollands största energiforskningsinstitut).

– Det här är ett viktigt område för oss. Det finns stora områden och mycket energi i vinden. Men så finns det också utmaningarna i den kalla miljön. Att då kunna bjuda in till exempel turbintillverkare som får testa sina produkter under kontrollerade former är viktigt för att hitta lösningar, säger Jörgen Svensson på Skellefteå Kraft och fortsätter.

– Vi har redan anläggningar i drift i hård miljö – men på en testanläggning där tillverkarna kan testa fritt kan man lära sig mycket mer.

På sikt finns det också flera fördelar med samarbetet då RISE erbjuder expertis inom många områden. Till exempel så kan RISE bidra med spetskompetens inom mätteknik och certifiering vilket är viktigt för att få ut lösningarna på marknaden.  

Stefan Ivarsson

Kontaktperson

Stefan Ivarsson

Enhetschef

+46 70 680 57 43

Läs mer om Stefan

Kontakta Stefan
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.